Marea Britanie acordă un sprijin de 1,6 miliarde dolari Ucrainei

avion marea britanie

Marea Britanie a declarat că va oferi un sprijin militar şi un ajutor suplimentar de 1,60 miliarde de dolari Ucrainei, făcându-şi publică intenţia înainte de o convorbire video planificată duminică de liderii Grupului celor Şapte cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Reuters.

Premierul Johnson a fost unul dintre cei mai puternici susţinători ai eforturilor Ucrainei de a rezista forţelor ruse de când preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia, pe 24 februarie. Guvernul lui Johnson a trimis Ucrainei rachete antitanc, sisteme de apărare aeriană şi alte arme.

Noul angajament aproape dublează angajamentele anterioare ale Marii Britanii privind cheltuielile pentru Ucraina, iar guvernul a declarat că aceasta este cea mai mare rată de cheltuieli pentru un conflict de la războaiele din Irak şi Afganistan.

„Atacul brutal al lui Putin nu provoacă doar o devastare de nedescris în Ucraina – ci ameninţă şi pacea şi securitatea în întreaga Europă”, a declarat Johnson într-un comunicat. Săptămâna trecută, el a devenit primul lider occidental care s-a adresat parlamentului ucrainean de la începutul invaziei.

Liderii ţărilor din G7 – Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite – vor avea întâlnirea virtuală cu Zelenskiy duminică, cu o zi înainte ca Rusia să marcheze sărbătoarea Zilei Victoriei, care marchează sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa.

Marea Britanie a declarat că cheltuielile suplimentare pentru Ucraina vor proveni dintr-o rezervă folosită de guvern pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, guvernul a declarat că Johnson va găzdui o întâlnire a principalelor companii de apărare la sfârşitul acestei luni pentru a discuta despre creşterea producţiei, ca răspuns la cererea crescută creată de războiul din Ucraina.

În timp ce Marea Britanie a oferit un ajutor militar semnificativ, până acum a acceptat relativ puţini dintre cei peste 5 milioane de ucraineni care au fugit din ţara lor. Guvernul britanic a declarat sâmbătă că până în prezent a emis peste 86.000 de vize pentru ucraineni, dintre care aproximativ 27.000 au ajuns în Marea Britanie.

sursă: ZF.ro