Mare sărbătoare pentru creștini: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului!

Sarbatoarea Intrarii in biserica a Maicii Domnului este praznuita pe 21 noiembrie. Este ziua in care Maica Domnului a fost dusa la templul din Ierusalim de catre parintii sai, Ioachim si Ana. Informatiile despre acest episod din viata Maicii Domnului sunt consemnate intr-o apocrifa din secolul al II-lea, cunoscuta sub numele de „Evanghelia dupa Iacov” sau „Protoevanghelia”.

Aducerea ei la templu a fost o urmare a promisiunii facute lui Dumnezeu de parintii ei. In rugaciunile lor de a le darui un copil, Ioachim si Ana au fagaduit ca daca vor avea un copil, il vor duce la templu si il vor inchina Lui. Pentru ca Dumnezeu le implineste rugaciunea, daruindu-le o fata pe care o vor numi Maria, Ioachim si Ana o vor duce la varsta de trei ani la templu. Aici a fost intampinata de marele preot Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul.

Acesta o va duce in Sfanta Sfintelor, incaperea cea mai sfanta din templu, unde doar arhiereul intra o singura data pe an. Sfintii Parinti afirma ca a fost dusa in acest loc, pentru ca ea insasi avea sa devina „Sfanta Sfintelor”, templu al Pruncului dumnezeiesc Care Se va naste din ea. Astfel, sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica anticipeaza Nasterea Mantuitorului. Nu intamplator, incepand cu aceasta zi, in cadrul slujbei Utreniei se canta Catavasiile: „Hristos se naste, slaviti-l!..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *