Mare atenție la alimentație după restricțiile postului!

c01e90ce06a6642ef5eefce522030bb1

In perioada postului si in special in aceasta saptamana omul se supune anumitor restrictii alimentare. Credinciosii evita consumul alimentelor si bauturilor provenite din surse animale. Specialistii din domeniul medical sunt putin mai reticenti cand vine vorba de aceasta alternativa, care poate creste riscul aparitiei altor probleme de sanatate. 

Postul este respectat de mulți dintre noi, in special sub aspectele sale culinare și mai puțin cele spirituale. Totuși sunt cei destui credinciosi care susțin că nu pot respecta restricțiile alimentare fiindcă nu le permite serviciul sau sănătatea.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență

„Este o perioadă de restricții alimentare și din păcate multe dintre aceste regimuri extrem de stricte, mai ales o perioadă îndelungată, pot să ducă la complicarea unor afecțiuni preexistente, iar stările lipotimice, tetaniile manifeste sunt frecvente în această perioadă. Evident că doamnele și domnișoarele sunt cele mai afectate ele țin și un regim extrem de strict și sunt mai aproape de Dvinitate, dar pe de altă să nu uităm, chiar și în aceste condiții, ar trebui să avem un regim echilibrat. Să țină cont de vârstă, de stare fiziologică, femeile gravide atenție cum țin postul, de necesitățile calorice cei care au o activitate fizică importantă, ar trebui să-și adapteze numărul de calorii.”

Medicii recomandă ca alimentaţia din timpul postului să fie cât mai echilibrată respectând proporţiile dintre alimente.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență

„Respectați orarul de masă, pentru a evita hipoglicemiile. Cei cu afecțiuni metabolice, mai ales cei cu diabet trebuie să își respecte în continuare regimul igieno-dietetic, pentru că se ajunge la cazuri severe. Continuați să vă luați medicația cronică chiar și în această perioadă și eventual adaptați regimul alimetar în funcție de ceea ce vă recomandă medicul de familie sau un nutriționist și atenție deși pare extrem de facil din punct de vedere caloric.

Postul ne ține la distanță de plăcerea de a mânca anumite produse. Medicii recomanda ca pacienții să nu exagereze cu această perioadă de restricții și să postească doar câteva zile pentru a nu risca să declanșeze alte boli sau să ajungă la urgențe.