Marcel Ciolacu anunta un cutremur in sistemul bugetar

Premierul Marcel Ciolacu a anuntat astazi la inceputul sedintei de Guvern ca se vor reduce mii de posturi in sistemul bugetar, in noul pachet de masuri legislative.

„Unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Deoarece nu s-a întâmplat, am să fac eu acest lucru. Nu am de gând să dau niciun pas înapoi. Este nevoie de o reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum, fiindcă este singura șansă pentru a continua dezvoltarea României”, a mentionat Marcel Ciolacu.

Practic, se vor desfiinta functiile de sefi de birouri si vor fi tăiate 25% dintre funcțiile de secretar de stat, consilier de stat/subsecretar de stat/vicepreședinte și a funcțiilor de demnitate publică asimilate acestora. De asemenea, directiile sau departamentele se vor infiinta dupa anumite criterii.

Pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție. Pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție. Pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție.

In plus, va fi diminuata ponderea funcțiilor publice de conducere în totalul funcțiilor la nivel ordonator principal de credite de la 12% la 8%. Noua lege mai prevede, limitarea funcțiilor de conducere la maxim 10% pentru celelalte categorii de personal bugetar.

Este vizata si reducerea posturilor din cabinetele demnitarilor din administrația locală precum și cele din cabinetele conducătorilor autorităților/agențiilor/instituțiilor publice autonome, aflate în coordonarea/autoritatea/controlul Parlamentului României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *