Maramures | Un politist si doua cadre medicale condamnati dupa ce l-au „scapat” pe un sofer baut

alcool

Un agent de politie de la rutiera, un medic de garda si un asistent medical au fost condamnati de catre Curtea de Apel Cluj dupa ce au ajutat un sofer baut sa scape de dosar penal.

In data de 2 martie 2019, politistul de la rutiera, impreuna cu doua cadre medicale a acordat ajutor material unui suspect, în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală a acestuia.

Suspectul era cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului și ar fi trebuit să îi fie recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, sens în care polițistul a consimțit ca aceste probe să fie recoltate de la mama suspectului (martor în cauză) și nu de la persoana care a săvârșit fapta.

Totodată, polițistul a atestat prin semnătura sa mențiunile necorespunzătoare adevărului din procesul-verbal de recoltare a mostrelor biologice, conform cărora mostra de sânge s-a recoltat de la suspect, în vederea determinării alcoolemiei acestuia.

Pedepsele date de Curtea de Apel Cluj:

  • un agent de poliție din cadrul I.P.J. Maramureș, pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și fals intelectual,  la executarea pedepsei de 1 an și 10 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani;
  • un medic de gardă, pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și fals intelectual, la executarea pedepsei de 1 an și 7 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani;
  • un asistent medical, pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și fals intelectual,  la executarea pedepsei de 1 an și 7 luni închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.