MAPN a lansat un proiect de lege pentru cumpararea a 32 de avioane F-35 pentru 6,5 miliarde de dolari
Ministerul Apărării din România a lansat un proiect de lege care propune achiziționarea a 32 de avioane de luptă stealth F-35A prin programul Foreign Military Sales (FMS), un acord guvern-guvernamental facilitat de Departamentul Apărării al SUA, a anuntat Army Recognition.
Această achiziție estimată la 6,5 miliarde de dolari, ar reprezenta cea mai mare achiziție militară a României din 1989. Acest program este văzut de România ca un pas crucial în consolidarea capacităților de apărare ale țării ca membru NATO, cu achiziții suplimentare de avioane anticipate după 2024.
Strategia actuală de apărare aeriană a României presupune desfășurarea de misiuni continue sub comanda NATO, utilizând mai multe escadroane de avioane F-16 achiziționate din Portugalia, Statele Unite și Norvegia.
Cu toate acestea, aceste F-16 sunt privite doar ca o soluție pe termen mediu datorită capacităților lor operaționale limitate în fața tehnologiei avansate a aeronavelor de generația a cincea. Flota de F-16 existentă este programată să se retragă treptat între 2034 și 2040, ca urmare a recentei retrageri a aeronavei MiG-21 LanceR.
Procesul de achiziție pentru F-35 a început în 2019, când România a trimis o Scrisoare de Cerere (LOR) pentru Preț și Disponibilitate guvernului SUA, cu scopul de a colecta informațiile necesare pentru planificarea viitoare în cadrul programului FMS.
În același timp, România a lucrat la eliminarea treptată a aeronavelor sale vechi MiG-21 LanceR în favoarea F-16, o tranziție aprobată de Consiliul Suprem de Apărare în 2022. Pentru a-și îmbunătăți și mai mult capacitățile de apărare, în aprilie 2023, Consiliul a aprobat „Conceptul de Realizare a Capacității Operaționale de Apărare Aeriană cu Aeronave Multirol de Generația a cincea”, care evidențiază cerințele necesare pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate ale României, așa cum sunt specificate în Strategia națională de apărare și Strategia militară.