Manifestarile dedicate Centenariului in Moldova

Centenar

Ziua Naţională a României este sărbătorită și de locuitorii din județele Moldovei. Centenarul României a fost marcat în acest an cu cele mai multe și importante evenimente în județul Suceava. Cea mai importantă manifestare de până acum a fost cea din 31 octombrie, când șeful statului Klaus Iohanis a depus o coroană de flori la bustul lui Iancu Flondor, considerat fondatorul Unirii Bucovinei cu Regatul României şi a oferit Drapelul Naţional Cetăţii de Scaun. 

Atmosfera din Bucovina de acum 100 de ani a fost recreată ieri de Prefectura Suceava în sala de festivităţi a Gării Burdujeni, unde a fost vernisată expoziţia „Suceava acum 100 de ani – Fotografii inedite din colecţii personale”. Tot aici, un cor al elevilor Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi Fălticeni, elevi îmbrăcaţi cu uniforme militare de epocă a susţinut un recital, iar vorbitorii au evocat momente importante legate de Unirea Bucovinei cu România. O placă aniversară a fost dezvelită, ieri dimineaţă, la fosta graniţă dintre Ducatul Bucovinei şi Regatul României, între cartierele Iţcani şi Suceava.

 

Instituţiile din județul Galați s-au mobilizat şi au pregătit diverse evenimente pentru a marca Ziua Sfântului Andrei și Ziua Naţională a României – 1 Decembrie. Astăzi , joi, 29 noiembrie 2018, de la ora 19:00 va avea loc procesiunea religioasă „Pelerinajul Luminii”. La ceeași oră, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi organizează evenimentul „University by Night”. În cadrul evenimentului, vor concerta trupele Golan şi Personna, Trooper Romania şi Alex Calancea Band. Vineri, 01 decembrie 2018, au loc evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României, organizate de Instituţia Prefectului – Judeţul Galaţi, care se vor desfăşura pe parcursul întregii zile. Dintre cele mai importante manifestări am reținut depunerea de coroane de flori pentru eroii Neamului Românesc, paradă militară cu mijloacele tehnice de intervenție din județ, un recital al corului de la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” și retragerea cu torţe a militarilor. Pe Faleza Superioară a Dunării, în zona Elice, vor avea loc și „Zilele Galaţiului 2018”, unde vor susține programe artiști renumiți precum: Lidia Buble, Nadir, Lino Golden, Antonia. Gabriela Comăneci, Mihaela Gurău și Margareta Clipa.

 

La Tîrgu Neamţ, ample manifestări vor fi organizate de Primărie şi Casa Culturii. Programul va debuta sîmbătă, la ora 11, cu o sesiune de referate pe tema Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Corala Bazil Anastasescu va susține un recital, după care va fi vizionat un spectacol folcloric oferit de ansamblurile Ozana şi Ţinutul Zimbrului şi grupul vocal Urmaşii lui Ştefan Vodă. Tot la Casa Culturii și instituţiile de învăţămînt vor fi organizate săptămâna viitoare numeroase activităţi dedicate Centenarului Naţional.

 

Pentru prima dată de când Ziua Națională a României se sărbătorește pe 1 Decembrie, la Roman forțele armate vor defila cu tehnică Militară. Coloana motorizată va avea în frunte un Humvee, urmat de transportoare blindate, tunuri tractate de autospeciale și un tanc, iar la final vor fi desfășurate ambulanțe, mașini de pompieri și de poliție.

 

Vasluienii vor avea vor avea și ei parte sâmbătă de o paradă militară. De ziua națională vor mai fi organizate evenimente de excepție pregătite de municipalitate, manifestări care vor culmina la Sala Polivalentă cu un extraordinar concert al prestigiosului Ansamblu Național Academic de Dansuri Populare “Joc”, din Chișinău – Republica Moldova. În Centrul Civic va avea loc un recital folcloric sustinut de Grupul „Floarea Dorului” al Palatului Copiilor și Orchestra „Rapsodia Vasluiului” și momente coregrafice susținute de către Ansamblul de dansuri „Hora Vasluiului”.

 

Programul evenimentelor organizate la Botoșani pe 1 Decembrie debutează la ora 12:00 prin ceremoniile militare şi religioase, inclusiv o paradă cu personal şi tehnică militară, urmată de o expoziţie de tehnică şi echipamente militare. De la ora 18:00,  Teatrul “Mihai Eminescu” va găzdui un concert extraordinar susținut de Orchestra “Rapsozii Botoşanilor”, Şcoala Populară de Arte şi Meserii “George Enescu”, cu participarea unor invitaţi din ţară.