Mâncarea tradițională rămâne pe placul ieșenilor de sărbători
Traditiile romanesti de sarbatori aduc pe masa o varietate de preparate delicioase, dar si foarte bogate in calorii, grasimi si zaharuri. Sarmalele, fripturile, cozonacii, salata boeuf si alte delicatese de Craciun si Anul Nou sunt consumate in cantitati mari, iar acest lucru poate duce la un consum excesiv de alimente, cu impact negativ asupra sanatatii.
Medicii si nutritionistii avertizeaza ca mâncatul excesiv în perioada sărbătorilor poate provoca probleme precum balonare, digestie îngreunată, creșterea în greutate și chiar complicații mai grave pe termen lung, cum ar fi hipertensiunea și riscul de boli de inimă. De asemenea, mesele bogate în grăsimi și zaharuri pot afecta nivelul glicemiei și pot duce la oboseală și disconfort.
Este important ca, deși mesele tradiționale fac parte dintr-o sărbătoare, să fie consumate cu moderație. Nutriționiștii recomandă să ne bucurăm de tradițiile culinare, dar să fim atenți la cantitățile consumate și să încercăm să menținem un echilibru între alimentația bogată de sărbători și un stil de viață sănătos.
“Sunt 10 reguli simple pentru masa de Craciun si sa stiti ca moderatia ar trebui sa fie cheia alimentatiei si la aceste sarbatori, in caz contrar o sa aveti nevoie de servicii de urgenta si sigur o sa ne vedem in garda chiar din prima zi. Dar daca doriti sa petreceti in familie si nu prin spitale supraglomerate trebuie respectate cateva reguli simple indifferent daca ati postit sau nu adaptate eventual patologiei de baza. 10 reguli: in primul rand nu da startul la mese chiar de la 12:00 noaptea. Asteptati macar pana dimineata sau mai bine pana la orele pranzului. Alimentele trebuie introduse treptat: puteti incepe cu o salata de cruditati asociata unei garniture de legume facute la gratar, urmat de o felie de ananas crud, atentie nu din conserva pentru a facilita digestia. Cei care au postit ar trebui sa reia cu prudenta alimentatia normala incepand cu branzeturi, fructi, legume si carne de pasare urmate de cantitati mici de ciorba si friptura. Fiecare masa ar trebui sa contina un singur aliment concentrate si considerati concentrat tot ce nu este fruct sau leguma. Asa ca, friptura, sarmalele se vor consuma separate, nefiind recomandate nici macar amestecurile de friptura cu oua sau al carnii de porc cu cartofi si nici consumul de dulciuri si nici consumul de dulciuri sau fructe imediat dupa masa” a mentionat Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru, Medic Primar de Urgente
“Eu petrec sarbatorile in Bucovina unde am casa parinteasca si la noi este obiceiul cu preparate din gasca si din purcel.
R: Ce fel de preparate?
O sa facem supa, friptura, racituri si bufetul rece din purcel.
R: Cu cine o sa petreceti sarbatorile?
Impreuna cu sora mea si cumnatul meu pentru ca eu am ramas singura de 5 ani si ma duc intotdeauna acasa” a marturisit o ieseanca
“Anul acesta nu am nimic in plan, pur si simplu o sa cumparam. Dar o sa facem si sarmale, mancarea traditionala dar nu intr-o cantitate foarte mare” a marturisit o ieseanca
“Nu am nimic in vedere pentru ca noi vom petrece sarbatorile intr-un mod organizat, intr-o pensiune, la un restaurant” a spus o ieseanca
“Mancarea traditionala, sarmale, salata boeuf” a spus o ieseanca
“Probabil o masa traditionala, facuta de parinti” a spus un iesean
“R: Cum va arata masa de sarbatori pentru dvs in acest an?
Foarte bogata!” ne-a mentionat un iesean