Mâncarea de sărbători, o provocare cu multe calorii
Am intrat pe ultima suta de metri pana la sarbatorile de iarna. Craciunul se apropie cu pasi repezi, iar iesenii se pregatesc cum se cuvine cu bucate care de care mai alese. Fie ca vorbim de sarmale, cozonac sau friptura, preturile pentru ingrediente sunt piperate fata de anul trecut. Cu toate acestea, unii au un buget bine stabilit, in timp ce altii cumpara de toate pentru a avea o masa imbelsugata. Specialistii ne atrag atentia si ne recomanda sa consumam mancarea cu moderatie pentru a nu avea probleme digestive.
Iesenii au iesit deja in goana cumparaturilor pentru Crăciun. Unii au deja bugetul stabilit in timp ce altii nu se uita la bani.
„Sarmale, friptura, cozonac. Acuma, n-aem buget ca depinde de cumparaturi. Daca nu ai bani nu mai iesi din casa”, a declarat un ieseanca.
„Mancarea.. nu, sărbătorile cum vin așa trec, mai mult zarva. Daca te duci si ai luat un kilogram de carne, ai mai luat nu stiu ce ai sarit. Ce sa spun ca am 2 mii, 3 mii. Un 5 sute de lei acolo ajunge”, a declarat un iesean.
Toba, carnati, îi afum la tara, tot. Și cumpoarat si din piata. Eu ca pensionar un buget normal. O mie, doua mii de lei”, a declarat un iesean.
Echilibru. Asta ne recomanda specialistii pentru mesele de sarbatori. Chiar daca vom avea de toate pe masa, indicat este sa manacam in cantitati mici. O provocare va fi mai ales pentru cei care au tinut post in aceasta perioada.
“Foarte multi oameni pe finalul postului pot resimti un apetit crescut, stimulat ca urmare a faptului ca alimentelede post nu sunt in totdeauna foarte satioase. Astfel riscam sa intram in perioada sarbatorilor cu o pofta de mancare foarte mare, cu porti deja crescute din perioada postului. Exista aceatsa posibilitate de a ne grabi sa mancam foarte multe mancaruri grase sau bogate in zahar. Este indicat ca in perioada sarbatorilor sa incercam sa mentinem acel program al meselor principale ale zilei. Acel program despre care tot auzim cu trei mese pe zi si eventual si doua gustariastfel sa putem distribui mancarurile sapecifice sarbatorilor pe tot parcursul zilei”, a declarat Alina Rusu – nutritionist.
O alimentație sănătoasă nu înseamnă că trebuie să renuntam la preferințele de sărbători. Specialistii recomanda sa optam pentru alimente sănătoase, mai puține fripturi și mai multe salate, moderatia fiind cuvantul de ordine pentru a evita problemele digestive.