Mănăstirea Hadâmbu a aniversat 34 de ani de la reînfiinţare

Praznicul Bunei Vestiri a fost sărbătorit într-un mod aparte la Mănăstirea Hadâmbu din comuna Mironeasa, judeţul Iaşi. Pe 25 martie 1990, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în aşezământul monastic din Dealul Mare, după 33 de ani de părăsire. Redeschiderea locaşului de închinăciune cunoscut în ţară şi peste hotare datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, a fost posibilă prin intermediul arhimandritului Nicodim Gheorghiţă, care a fost trimis în ascultarea de stareţ de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Iaşilor.

Programul liturgic dedicat acestui moment aniversar a început la orele dimineţii cu slujba Acatistului, urmată de citirea ceasurilor şi de Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur.

La momentul Chinonicului, un grup de credincioase din Borşa, judeţul Maramureş, a interpretat două pricesne închinate Maicii Domnului.

Predica sărbătorii a fost ţinută de părintele Emanuel Apetrii, parohul Parohiei Urşiţa-Mironeasa, care a vorbit despre Buna Vestire şi despre misiunea grea pe care a avut-o părintele stareţ Nicodim în cei 34 de ani de slujire la Mănăstirea Hadâmbu.

Arhimandritul Nicodim Gheorghiţă a rememorat câteva momente din istoria recentă a aşezării monahale pe care a rectitorit-o în ultimii 34 de ani.

Credincioasele evlavioase din Borşa i-au cântat părintelui stareţ „Mulţi ani trăiască!”.

Câţiva dintre oaspeţii prezenţi au ţinut să-l felicite pe părintele stareţ cu prilejul împlinirii a 34 de ani de slujire.

În dangătul clopotelor şi al cântărilor, părintele stareţ, alături de pelerinii din Borşa, a ajuns în biserica-monument pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Prin grija familiei Postârnac Constantin şi Viorica, credincioşii au primit o masă caldă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *