Mănăstirea Frumoasa se face „frumoasă”

foto_frumoasa

Astazi , intr-o conferinta de presa, edilul Mihai Chirica a anuntat ca Primaria Municipiului Iasi in parteneriat cu Manastirea Frumoasa au dat inca de ieri startul lucrarilor de restaurare din cadrul proiectului „Reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al Ansamblului Manastirii Frumoasa din Municipiul Iasi”.

Lucrarile de constructii, desfasurate potrivit exigentelor specifice domeniului monumentelor istorice, vizeaza restaurarea, consolidarea, protejarea si punerea in valoare a cladirilor monument istoric ce alcatuiesc Ansamblul Manastirii Frumoasa: Biserica „Sfintii Arhangheli”, Palatul de pe Ziduri, Ruinele palatului „Pentru Femei”, Turnul clopotnita si Zidul de incinta.

Reabilitarea se va efectua la nivelul intregului ansamblu si va urmari si amenajarea de cai de acces, pietonale si carosabile, amenajarea peisagistica si constructia de utilitati anexe, instalarea de echipamente pentru protectia obiectivelor de patrimoniu, amplasarea de instalatii electrice, precum si organizarea de santier. Reprezentanta Manastirii Frumoasa, Maica Stareta Sofia, este de parere ca greul de-abia de-acum incepe.

Manastirea Frumoasa a fost construita în anul 1587, fiind refacuta în 1726-1733, si cuprinde cinci corpuri de cladiri: Biserica Sfintii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 – 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotnita (1819-1833) si zidul de incinta (1726 – 1733).

Suprafata totala a manastirii este de 14.906 metri.