Mănăstirea Frumoasa, redată circuitului turistic și religios

WhatsApp Image 2022-03-18 at 14.56.06 (1)

Astazi a fost finalizat oficial proiectul „Reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al Ansamblului Manastirii Frumoasa din Municipiul Iași”. Valoarea totala a proiectului este de peste 22 milioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila de peste 20 milioane de lei. 

Este cel de-al doilea din cele patru monumente istorice redate circuitului spiritual, cultural și turistic prin intermediul fondurilor europene obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, după Palatul Braunstein. Suprafaţa totală a mănăstirii este de 14.900 metri pătraţi.

„Este un monument, un monument care vorbește despre istoria acestui oraș și acestei țări din secolul al XVI-lea, a început în prima parte a anilor 1500. Sigur, toți avem nevoie să ne punem în valoare istoria și red că un popor responsabil trebuie să o facă mai mult decât atât. E nevoie de asemenea, să introducem în circuitul turistic cultural al Iașului să putem să arătăm tiberi generații în special și celor care ne vizitează, că Iașul, România este un popor de sine stătător de multe secole aici, de chiar milenii și de asemenea este important că am reușit să îl recuperăm. Credem noi că a fost o reușită și din punct de vedere administrativ. Am reușit să atragem fonduri europene, cărărora le mulțumim celor care ne-au finanțat sau pentru care și încercăm să aducem și alte fonduri pentru punerea în valoare aunor asemenea edificii. E clar Europa se identifică prin monumentelor sale care trebuie să dăinuie peste secole ca să putem să arătăm tuturor de ce suntem noi aici și de ce trebuie să fim respectați. ” – a declarat Mihai Chirica, primar Iași

Mănăstirea a fost construită în anul 1587, fiind refăcută între anii 1726 – 1733, şi cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi, Palatul de pe ziduri, Palatul pentru femei, Turnul clopotniţă şi zidul de incintă.

Acest eveniment va rămâne în istoria Mănăstirii Frumoasa ca o zi de sărbătoare și așa trebuie să rămână și în istoria orașului Iași: ca o zi în care mănăstirea și-a redobândit frumusețea, tinerețea și prospețimea. Este o mănăstire care, alături de multe alte mănăstiri reprezentative pentru cultura țării și Biserica Ortodoxă Română, rămâne ea însăși o mărturie de credință, de iubire a culturii și frumosului din partea înaintașilor noștri, o mărturie pe care, iată, ne-a ajutat Dumnezeu să o repunem în valoare și să ne bucurăm de ea. Mănăstirea Frumoasa va rămâne o poartă de mângâiere nu numai pentru credincioșii care vor împlini gândul ctitorilor de a se ruga pentru cei din Iași, din țară și din lume, ci va fi o mângâiere și pentru cei care vor vedea ce putere creatoare a fost atunci și, iată, ce putere creatoare există și în ziele noastre. A restaura un monument și a-i reda frumusețea presupune nu numai însușirea unei tehnici, ci și puterea de a scoate la iveală înțelesuri adânci”– a declarat PS Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor

Pe lângă lucrările la imobile, proiectul a inclus realizarea sau refacerea trotuarelor, aleilor pietonale şi scărilor exterioare în zona de circulaţie pietonală, alei carosabile în incinta cu pavele de piatră, spaţii verzi si mobilier urban.