Managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene socat dupa ce ne-a vizitat tara: „Ce dracu se intampla in Romania?”

Gregoire Dubois, managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene a ramas consternat dupa o vizita de 2 saptamani in tara noastra. Intr-o postare pe Linkedin acesta a spus ca l-a deprimat teribil calatoria in Romania, dupa ce a vazut bataia de joc la adresa mediului.

„Cantitati colosale de gunoi se gaseau peste tot in tara, pana in cele mai izolate locatii, in fiecare balta, pe fiecare deal, in toate padurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune atât de multe poze care arată eroziunea solului ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită…Am fost adesea în țări în curs de dezvoltare și am văzut multe daune mediului, dar rareori ceva la o asemenea amploare. Mai important, am lucrat cu autorități din țările în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și puteau vedea primele rezultate. Aici, m-am simțit total neputincios, în ciuda eforturilor semnificative și în creștere ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea. Deprimant pentru că toate acestea sunt vizibile și provocările de mediu create de om, care se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva aparent. Mă simt atât de supărat că această țară ar putea fi o bijuterie europeană care atrage mulți turiști pentru a se bucura de o natură și o biodiversitate unice, dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid, sau mai bine un eco-sinucidere național”, a scris Gregoire Dubois.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!