Managerul Autotehnorom, despre cum s-a ajuns la un ritm bun al lucrărilor la Axa Rutieră Suceava – Iași după un prim contract eșuat

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat zilele trecute că stadiul fizic al lucrărilor de modernizare pe drumurile județene incluse în Axa strategică Suceava – Iași a ajuns la 70%, fapt îmbucurător având în vedere că se lucrează efectiv de 4 luni de zile, iar termenul de finalizare este 31 august 2024.  
Mulți dintre cititori își aduc aminte de faptul că pentru lucrările de modernizare a acestui drum a mai existat un contract, încheiat cu un consorțiu de firme care avea în frunte Autotehnorom, exact firma care coordonează lucrările și acum.

Evident că se pune întrebarea cum de atunci nu s-a putut și acum se poate, având în vedere că este vorba practic de aceleași firme, aceleași organizări de șantier și în mare de aceeași forță de muncă.

În martie 2022, consorțiul Autotehnorom a reziliat contractul încheiat în anul 2020, fiind inovate, pe scurt, următoarele motive: deficiențe ale proiectului de execuție, care au condus la un număr semnificativ de revendicări, rămase fără răspuns din partea Beneficiarului – Consiliul Județean Suceava, încălcarea obligației de ajustare a prețului în conformitate cu prevederile contractelor și încălcarea obligației de achitare a prețului ajustat.

Un imens scandal a fost legat și de faptul că firmei Autotehnorom i-a fost retras avansul încasat în vederea execuției lucrărilor, constructorul fiind nevoit să continue lucrările din fonduri proprii. De asemenea, în ciuda numeroaselor neconformități ale proiectului de execuție, care conduceau la întârzierea lucrărilor, toate solicitările de prelungire a duratei de execuție au fost respinse.

Așa s-a ajuns la acea reziliere de contract, care a ținut pe loc practic aceste lucrări cel puțin un an și jumătate.

În județul vecin Iași nu au fost astfel de probleme, iar firmele care construiau drumul în județul Iași s-au putut folosi de un avans pe întreaga durată a contractului și au beneficiat de actualizarea prețului chiar din prima lună a contractului și de prelungirea duratei de execuție a lucrărilor.

Mai multe detalii pe m.monitorulsv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *