Manager de beauty salon, numit sef peste controlorii de trafic aerian

Sindicatul ROMATSA acuza numirea lui Florentin Ulmeanu ca director de dezvoltare. Salariatii doresc un management profesionist si nu unul bazat pe influenta politicului. Ulmeanu a fost manager de salon de infrumusetare si de service auto, anterior acestei numiri.

Sindicatul a trimis o scrisoare deschisa prin care dere demisia intregii echipe de conducere:

„Școala vieții este atât de bine privită de puterea politică, încât nici ROMATSA nu a scăpat de o asemenea blagoslovire în conducerea executivă. Cu o experiență profesională, multilaterală în diverse domenii (conform CV-ului de pe pagina web ROMATSA, care a stat la baza promovării în funcție) ca producerea de seringi, saloanele de înfrumusețare sau reparațiile auto, dobândite în paralel cu un job full-time de meteorolog la unitatea de la Otopeni (cu excepția perioadelor de concediu pentru creștere copil), domnul Florentin Ulmeanu a fost considerat cel mai potrivit om din cei 1600 de salariați să ocupe postul de director al Direcției Regionale București.

Dacă un ospătar sau un patron de pompe funebre poate fi manager de spital, de ce nu poate un manager de salon de înfrumusețare să fie șef peste controlorii de trafic aerian? Nu putem să nu observăm că pe lângă școala vieții, ce mai au cei trei în comun este apartenența la un partid politic. Cum Directorul General carea făcut numirea și-a dat demisia lăsându-l pe domnul Ulmeanu director, a căzut în sarcina succesorului său să rezolve problema. – și a făcut-o: l-a numit Director la Direcția de Dezvoltare, fiind clar că multitudinea de aptitudini îl face pe domnul Ulmeanu calificat pentru conducerea oricărui departament sau direcție din ROMATSA. Calitatea de membru al unui partid a ajuns să fie suficientă pentru accederea în funcții cu cerințe profesionale specifice, direct în vârful piramidei – suntem tot acolo de unde am plecat în 1989.

Când toată aviația civilă este în pericol la nivel mondial, iar controlorii de trafic fac sacrificii financiare pentru a supraviețui, probabil domnul Umeanu este singurul caz din domeniu cu o creștere salarială de 400% în perioadă de criză. La fel ca toate structurile cândva eficiente și prospere din România a venit și rândul ROMATSA sî fie căpușată și distrusă de infiltrațiile politice, ghidate doar de interese personale, de lăcomie și de ignoranță.

Echipa directorului general ROMATSA l-a îmbrățișat pe domnul Ulmeanu ca pe unul de-ai lor, fără să pară deranjați că sunt puși pe picior de egalitate cu o astfel de pregătire profesională. Numirea făcută de conducătorul instituțâiei împreună cu acceptul tacit al acestei decizi de către ceilalți directori din conducerea executivă demonstrează slugărnicia politică a acestora și plasează acțiunile lor împotriva intereselor ROMATSA.

Sindicatul ATSR cere demisia întregii echipe de conducere. Salariații ROMATSA doresc un management profesionist și eficient, ghidat de loialitate și bune intenții. Poziția și imaginea ROMATSA în Europa a fost obținută cu ajutorul angajaților calificați, care au furnizat mereu servicii de cea mai înaltă calitate, iar conducătorii regiei nu trebuie să fie mai prejos.

Când un angajat din câmp, de care acum am auzit cu toții, deși până acum nu auzise niciunul dintre noi a ajuns director, ne-am revoltat. Cu toții știm de acum povestea. Era atât de imposibil de pus acolo, încât toate artificiile juridice n-au fost de ajuns să o facă măcar vag legal. Noul Director General a rezolvat problema: l-a numit director în altă parte. Contrariat că tot nu este bine, că doar nemulțumirea era că este Director la X, deci dacă l-a pus director la Y a rezolvat-o, a acuzat că Sindicatul, absurd, are o problemă personală cu angajatul din câmp. A găsit soluții și pentru creșterea salarială de 400%: a propus amânarea ei până la ieșirea din criza cauzată de pandemie – pe principiul că dacă îi dă pe toți când o să fie din nou bani nu se mai pune. Sindicatul din nou absurd, nu a fost de acord. Noul Director General, a reușit să ridiculizeze și să transforme în vendetă o solicitare simplă și corectă, că doar Sindicatul s-a plâns că îi este sete, iar el chiar i-a dat o hârtie pe care scrie ‘apă’.

Tot noul Director General ajunge să spună voalat că angajatul din câmp are potențialul de a scoate ROMATSA din criză – deci este normal să fie răsplătit, ca o strategie prea fină pentru înțelegerea unor simpli angajați, care nu se ridică la nivelul scaunelor capitonate. ‘Capul plecat sabia nu-l taie’ – lozinca românească care a supraviețuit prin pașalâcuri, ciocoi, fanarioți, ruși și acum politicieni. Capul nu ni l-o fi tăiat, dar nici drept nu mai putem să-l ținem. Încă un director necalificat cu venitul cvadruplat, încă o picătură în ocean, nu? Că doar așa merge treaba peste tot. Cu ce ne afectează pe noi, angajații cinstiți și calificați ce fac ăia sus acolo?

Peste 700 de semnături, puncte de vedere juridice, adrese și ore întregi de ședințe l-au lăsat rece pe fericitul proaspăt director (poate cei 4 ani în creștere copil i-au mărit toleranța la țipete). Dacă angajații cinstiți și calificați își fac treaba, un director nu poate decât să triumfe, că doar tot ce semnează este bine întocmit. Dar ce se întâmplă când angajatul are nevoie de îndrumare sau de ajutor? Acum avem un singur tătic dedicat director (ca orice mamă eroină), dar ce ne facem când o să îi avem pe toți?

Achiziții? Echipamente? Proceduri? Pregătire? Toate contractate de firmele afinilor care i-au ajutat pe bunii directori să se urce pe scaun. Cu ce ne afectează pe noi, angajații cinstiți și calificați ce fac ăia sus acolo? S-a schimbat răspunsul de acum două paragrafe? ‘Ce bine ar merge ROMATSA fără controlori’ vă sună cunoscut? Câți tătici glorificați înțeleg că și pâinea și cozonacul Mariei Antoaneta sunt din munca și profesionalismul angajaților cinstiți și calificați? Când scaunele o să aibă prea multe căpușe de hrănit, de unde oare o să taie? Că doar achizițiile și serviciile sunt metoda de plată, alea trebuie mărite – și cu ce? Păi cu salariile angajaților cinstiți și calificați, că și așa sunt prea mari, iar din taxele plătite către stat știm deja că nu construiește nimeni spitale”.