Managementul deșeurilor, un proiect de succes

Judetul Iasi are in Țuțora cel mai modern Centru de Management Integrat al Deșeurilor din țară. Vorbim despre o investiție a Consiliul Județean Iași de 69 de milioane de euro realizata cu scopul de a crește standardul de viață al populației și îmbunătățirea calității mediului din județul Iași. In cadrul centrului functioneaza si o stație de tratare mecanico – biologică, unica in tara si in Europa de Est. In urma acestui proces, cantitatea mare a deseurilor tratate, plaseaza Iasul pe locul 1 din tara.
Colectarea selectivă a deşeurilor nu este intotdeauna respectată de ieşenii din municipiu si judet, fapt ce îngreunează munca oamenilor. Deşeurile aruncate la întâmplare de la punctele gospodăreşti ajung la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor Ţuţora.
„Prin instalatiile noastre de tratarea deseurilor, am procesat in anul 2022 o cantitate de 142 de mii de tone. Din aceasta cantitate, 22 mii de tone au fost deseuri reciclabile pe care le-am sortat pe categroii, iar din acestea am reusit sa dam spre valorificare 10 mii de tone, jumatate din aceste deseuri reciclabile catre reciclatorii finali”, a spus Cătălin Gîrjan, manager.
În cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Ţuţora functioneaza o stație de sortare a deșeurilor, cu o capacitate de 22.000 tone/an, o stație de tratare mecanico – biologică, unica in tara si in Europa de Est cu o capacitate de 144.000 tone/an și stația de compostare cu o capacitate de 10.000 tone/an. Tot aici se află şi un laborator de analize dotat cu echipamente unde se analizează şi este monitorizat procesul biologic al deşeurilor menajere în urma tratării mecanico-biologice. Iaşul se afla pe locul 1 in tara la tratarea deşeurilor menajere.
„In instalatia de tratare biologica pe care tocmai am vizitat-o, deseul provenit din colectarea din judet si din Municipiu este tratat timp de 30 de zile, eliminam lichidul si gazul, dupa care acest biostabilizat il transportam pe o platforma exterioara unde mai sta 90 de zile si obtinem un CLO – Compost like output, dupa cum puteti sa il vedeti rezulta in aceasta stare, insa prin diverse sitari il putem aduce in stadiul de pamant. Avantajul cel mai mare al acestui CLO este ca reducem semnificativ cantitiatea de deseu depozitat in depozitele ecologice respectiv gropile de gunoi”, a mai spus Cătălin Gîrjan, manager.
Deșeurile sunt o resursă sau o problemă, în funcție de modul cum sunt gestionate! De aceea, Asociatia Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubritate Iasi (ADIS), prin campaniile de informare și conștientizare a cetățenilor, își propune o prevenire cât mai eficientă a generării deşeurilor, utilizarea ca resursă a deșeurilor generate și reducerea la minimum a cantității de deșeuri depozitată.
„Toti ne dorim un mediu mai curat, toti ne dorim sa avem o viata mai frumoasa iar pentru a avea acest lucru primul pas pe acre il popate face fiecare cetatean este sa inteleaga ca este importanta sortarea direct la sursa, direct in casa”, au spus reprezentantii Centrului.
Contribuie si tu la protejarea mediului inconjurator si recicleaza selectiv. Deșeurile reciclabile se pot transforma în resurse. Colectează separat pentru un mediu cât mai curat si pentru o viata sanatoasa.