Mamele refugiate din Ucraina vor primi trusoul pentru nou-născuți în valoare de 2.000 lei de la autoritățile române

mame

Trusoul pentru nou-născuți, ce constă într-un tichet social electronic în valoare de 2.000 lei, va putea fi oferit și mamelor, cetățeni străini sau apatrizi, care provin din Ucraina, potrivit unei ordonanțe publicate ieri în Monitorul oficial. Cu toate că măsura-i oficială, banii nu se pot distribui încă, deoarece nu există încă o procedură privind distribuirea tichetelor sociale pentru nou-născuți.
În esență, actul normativ apărut luni, respectiv OUG 113/2022, nu aduce modificări privind acordarea acestor tichete, ci oferă posibilitatea ca și mamele din Ucraina care au născut în acest an, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, să primească aceste tichete.

Pentru a se putea aplica măsura conținută de noua ordonanță, autoritățile trebuie să stabilească, până în data de 16 septembrie 2022, procedura specifică de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru nou-născuți, precum și mecanismul de implementare aferent.

Mamele cu venituri reduse sau fără venituri, cele aflate în situații de risc, cele care sunt victime ale violenței domestice ori cele minore, printre altele, vor primi acest sprijin material pentru nou-născuți, în valoare de 2.000 de lei. Condiția de a cere ajutorul este ca cel să fie cerut în cel mult trei luni de la nașterea copilului, care trebuie să aibă loc în acest an.