Mama a opt copii, in stare grava la maternitatea Cuza Voda

Caz medical grav, la maternitatea Cuza Voda din Iasi. O femeie a nascut prematur, prin cezariana, desi sufera de cancer de col uterin stadiul 3, iar sansele la viata sunt limitate, spun medicii. Desi a fost sfatuita sa faca intrerupere de sarcina, pentru a nu pune viata ei si a fatului in pericol, femeia a refuzat din motive religioase.

Acasa, pacienta mai are alti 7 copii minori si care, in doar cateva luni, vor ramane orfani de mama, spun medicii. O gravida, transferata cu ambulanta de la spitalul judetean din Vaslui, a ajuns cu hemoragie puternica la unitatea medicala de la Iasi.

Femeia era insarcinata in luna a sasea si a nascut, prin cezariana, un copil cu o greutate de putin peste 1.3 kg. In prezent, baietelul este la terapie intensiva si este perfect sanatos, spun medicii din maternitate. Nasterea prematura a fost cauzata si de faptul ca mama suferea de cancer de col uterin, stadiul 3. Desi medicii de la Vaslui, care i-au urmarit sarcina, i-au recomandat sa faca intrerupere de sarcina, femeia a refuzat.

Mircea Onofriescu, medic obstretician Maternitatea Cuza Voda Iasi: “S-a extras prin operatie de cezariana un copil de 1350 de grame, dar marea tragedie pe care vreau sa o subliniez este faptul ca aceasta femeie a fost consiliata sa i se faca intrerupere de sarcina si ea, din motive religioase, fiind penticostala, predicatorul si sotul i-au interzis sa faca intreupere de sarcina. Din cauza faptului ca ea nu a facut intrerupere de sarcina, atunci, in primul trimestru de sarcina, cand era legal si posibil din punct de vedere medical, ea si-a scurtat viata cu cativa ani. Din punctul meu de vedere, cred ca evolutia va fi de 6 luni, cu tot tratamentul pe care il face la IRO. In felul acesta, 9 copii nu vor mai avea mama”.

Mama, in varsta de 32 de ani, se afla sub observatie medicala, in maternitatea Cuza Voda.

Mircea Onofriescu, medic obstretician Maternitatea Cuza Voda Iasi: “Este foarte important sa se inteleaga ca aceste cazuri, chiar daca sunt religii diferite si puncte de vedere diferite, sa fie acceptata opinia medicala, pentru ca totul este in folosul pacientelor noastre. Ea, daca facea intrerupere de sarcina, putea fi operata, facea un tratament chimio si radio terapic si prognosticul ei era mai bun si mai favorabil. Si mai traia cativa ani de zile. Dar situatia este cu totul diferita, dramatica pentru ca este intr-o situatie si stare generala deosebit de degenerata. Este o femeie suferinda si va avea niste complicatii foarte mari”.

Cazul a ajuns si in atentia Directiei Judetene de Protectie a Copiilor din Vaslui.