Mâini spălate, o porție de sănătate!

foto_spital

Îngheţată, hamsii apetisante, porumb copt, cirese de la bunica, grătare în aer liber – dacă numai la auzul acestor placeri de vară te îngrozeşti, înseamnă că ai fost şi tu una dintre victimele intoxicaţiei alimentare, una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sezonului estival. Medicii se confrunta tot timpul anului cu cazuri de intoxicatii si toxiinfectii alimentare, insa vara se inregistreaza cele mai multe cazuri, caldura favorizand degradarea alimentelor si inmultirea microorganismelor patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii.

Cele mai frecvente cauze ale contaminarii alimentelor sunt metodele inadecvate de manipulare, preparare si depozitare a hranei. Studiile medicale arata ca ,pentru un om sanatos, este nevoie de 10-100 de milioane de organisme Salmonella, spre exemplu, pentru ca simptomele sa se declanseze.

In majoritatea cazurilor, primele simptome ale toxiinfectiilor alimentare apar la cateva ore dupa ingerarea hranei alterate. Insa exista si pacienti la care primele semne apar dupa cateva zile de la consum. Greata, dureri abdominale, voma, diaree apoasa sau cu sange, dureri de cap, febra, oboseala fizica sunt principalele simptome care ar trebui sa va trimita de urgenta la medic.