Maicile din Copou lucreaza la straie noi pentru Sfanta Parascheva

Se lucreaza intens la Manastirea Podgoria din Iasi! Zece maici stau cu orele in atelier pentru brodarea si pregtirea vesmintelor de sarbatoare pentru Sfanta Cuvioasa Parascheva.  Pentru confectionarea celor cinci vesminte se folosesc materiale de calitate superioara. Pentru acest an s-a ales catifeaua.

Este mare agitatie in atelierele de lucru de la Manastirea Podgoria din dealul Copoului. Zece maici si-au luat angajamentul de a pregati vesmintele pentru hramul Sfintei Parascheva de la Iasi. Acestea sunt brodate cu fir auriu si dupa modelul bizantin, cu incadratura de flori sau cruci. Cel mai nou model este cel cu icoana Cuvioasei de 1 metru si 10 cm.

Piesa principal a vesmantului consta intr-o bucata dreptunghiulara de panza, in cazul nostru este catifea. In care este incadrata o icoana mare inconjurata de crini . Pe langa aceasta bucata, mai are doua aripioare ca sa o poata infasura. Tot din cadrul vesmantului fac parte si doua pernute.

Masinile de cusut si mainile maicilor lucreaza neincetat. Treburile sunt impartite, iar fiecare isi cunoaste sarcina. Cateva maici calca, unele finalizeaza broderiile facute la masina iar altele adauga accesorii pentru a da o nota rafinata materialelor.

Maicile lucreaza nu mai putin de doua saptamani pentru a crea un vesmant simplu. Munca se deruleaza pe etape si se imparte mai multor persoane . Iar daca solicita credinciosii si icoane brodate, timpul de lucru mai creste cu cel putin o saptamana.

Maria Magdalena- Maica Stareta

In aceasta perioada mai avem cam trei,patru vesminte de terminat. Se pregatesc mai multe pentru ca Bisericile din toata tara  cu hramul sfintei Cuvioase solicita de la Mitropolie vesminte care au stat la cuvioasa.

Trupul Sfintei Parascheva este acoperit de un vesmant sigilat inca de pe vremea Mitropolitului Varlaam si a domnitorului Vasile Lupu. Peste acest vesmant sunt puse acoperaminte care se schimba periodic.

Ritualul este unul strict si nu poate participa oricine, iar dupa ce au stat pe trupul Sfintei, panzele croite au anumite destinatii.

pr. Contantin Sturzu- purtator de cuvant Mitropolia Moldovei si Bucovinei

Ele sunt oferite unor parohii si manastiri mai ales celor care au Hramul  Sfintei Parascheva. Au ajuns in toata lumea, a ajuns si peste ocean, in SUA . Uneori acest vesmant este taiat in bucatele mici, introdus intr-o iconita cu Sfanta Parascheva plastifiata si oferita in dar credinciosilor ca binecuvantare.

Vesmintele Cuvioasei Parascheva sunt schimbate de preoti de cinci ori pe an: de Paste si de Craciun, in ajunul postului Pastelui, la începutul si la sfarsitul sarbatorilor Sfintei Cuvioase Parascheva.