Maia Sandu susține că a solicitat sisteme de supraveghere și apărare aeriană în contextul relațiilor tensionate cu Moscova

2023_01_20_1-54306_rsz_crp_crp

„Am solicitat sisteme de supraveghere şi apărare aeriană”, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu acordat agenţiei Reuters la Forumul Economic Mondial de la Davos, în contextul relaţiilor tensionate cu Moscova, precum şi a trupelor ruse de „menţinere a păcii” în regiunea transnistreană. „Înţelegem că Ucraina este o prioritate”, dar, a afirmat şefa statului, „sperăm să primim şi noi ceva”.

Menţionăm că Guvernul pro-occidental al Republicii Moldova a sprijinit ferm Kievul de la începutul invaziei ruse şi a depus o cerere oficială de aderare la Uniunea Europeană la doar o săptămână după ce trupele ruse au intrat în Ucraina în februarie anul trecut.

În context, lidera de la Chişinău a ţinut să specifice faptul că bugetul militar al R. Moldova a fost majorat, iar între timp Guvernul discută cu Uniunea Europeană despre sistemele de apărare aeriană. Totodată, Maia Sandu a declarat că ţara sa este în siguranţă, având în vedere rezistenţa Ucrainei în faţa invaziei ruse.

Republica Moldova a acuzat Moscova de mai multe ori în ultima perioadă că încearcă să-şi folosească influenţa asupra mişcării separatiste din stânga Nistrului, în principal populaţia vorbitoare de limbă rusă, pentru a destabiliza restul ţării, în principal vorbitorii de limbă română.

Cu toate acestea, a punctat Maia Sandu, eforturile de destabilizare ale Moscovei au eşuat până acum, întrucât niciuna dintre părţi nu îşi doreşte începerea unui conflict în regiunea transnistreană.

„Rusia a încercat să mobilizeze grupuri corupte din Republica Moldova, precum şi partidele pro-ruse cu scopul de a da jos actualul guvern, parlamentul şi preşedinţia. Cu toate că nu a reuşit, nu înseamnă că a renunţat, noi încă am reuşit până acum să menţinem stabilitatea”, a menţionat şefa statului.

Un alt aspect la care s-a referit Maia Sandu este diminuarea dependenţei Republicii Moldova de gazul rusesc, în contextul în care ţara a rămas pe întuneric de mai multe ori ca urmare a deconectărilor de curent în masă în urma bombardării de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei, dar şi a reducerii livrărilor de gaz de către furnizorul rus Gazprom.

„În prezent, malul drept primeşte gaz de pe piaţă (românească şi europeană, n.r.), în timp ce gazul de la Gazprom merge în totalitate în regiunea transnistreană, aşa că putem spune că Republica Moldova se eliberează în sfârşit de dependenţa de gazul rusesc”, a precizat preşedinta Sandu.

Menţionând că gazul procurat din alte surse este mult mai scump decât cel furnizat până acum de Gazprom, şefa statului a adăugat că guvernarea a asigurat aprovizionarea cetăţenilor pentru această iarnă şi va continua să caute contracte pe termen lung cu furnizori alternativi.

În cadrul interviului, Maia Sandu a ţinut să vorbească şi despre acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru R. Moldova, subliniind că a fost un triumf diplomatic pentru R. Moldova care este una dintre cele mai sărace state din Europa şi se confruntă în prezent cu numeroase crize.

„Integrarea europeană este cel mai important proiect de ţară şi singura noastră şansă de a supravieţui ca democraţie în acest moment complicat şi în această regiune complicată”, a declarat preşedinta Republicii Moldova.

În vederea protejării de inflaţie a cetăţenilor, Maia Sandu a precizat că, în 2023, statul va avea nevoie de aceeaşi sumă ca şi anul trecut, cel puţin 600 de milioane de euro – sprijin bugetar din partea comunităţii internaţionale.

La final, şefa statului s-a arătat încrezătoare că Republica Moldova va realiza schimbările necesare în vederea aderării la UE, inclusiv reforma justiţiei pentru a combate corupţia.