Maia Sandu, după ce trei rachete rusești au zburat deasupra R. Moldova: „Solicităm să fie respectate hotarele noastre”

maia sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut să fie respectate graniţele, în contextul în care trei rachete lansate de Rusia spre Ucraina au survolat ieri spaţiul aerian al ţări, transmite Moldpress.

Maia Sandu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea reprezintă o încălcare flagrantă a spaţiului aerian şi a neutralităţii Republicii Moldova de către forţele armate ruse.

„Rusia a lansat ieri un atac masiv cu rachete spre ținte civile și obiecte de infrastructură ce sunt critice pentru populație. Bombardarea și uciderea oamenilor nevinovați este o crimă de război pe care noi o condamnăm cu fermitate. În timpul atacului, câteva rachete au traversat neautorizat spațiul aerian al țării noastre. Republica Moldova este o țară pașnică, care respectă integritatea teritorială și suveranitatea altor țări. Am spus acest lucru de fiecare dată și am demonstrat acest fapt prin acțiuni, de aceea solicităm să fie respectate și hotarele noastre”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „presiunile cresc zilnic, iar încercările de a destabiliza situația în țară sunt tot mai frecvente”.

„Datoria noastră este să nu ne lăsăm manipulați și provocați de cei care își doresc război și haos. Nu vom permite destabilizarea situației din țară și dezbinarea societății. Grupările criminale vor să creeze o situație de conflict pentru a răsturna ordinea publică și a ajunge la putere, fapt prin care Rusia să poată folosi țara noastră în război. Hoții implică oamenii pentru a-și atinge scopurile. Nu vă faceți iluzii, nu veți reuși. Trădarea de patrie va fi sancționată dur. Mulțumim polițiștilor pentru că au reușit să mențină ordinea publică, fără violențe, în cadrul protestelor organizate și finanțate de hoți. Corturile au fost dezinstalate de pe carosabil, însă acțiunile provocatoare continuă”, a mai spus Maia Sandu.

În contextul situației actuale, oficialul a solicitat Guvernului să examineze modificarea temporară a legislației, care va permite poliției să asigure ordinea publică. Șeful statului a subliniat că autoritățile depun tot efortul pentru a asigura pacea, stabilitatea și ordinea în țară.