Mai săraci cu un mare actor

Draga-Olteanu-Matei-in-coma-la-spital.-Informatii-de-ultima-ora-1024x576

Doliu in lumea teatrului romanesc. Indragita actrita, Draga Olteanu Matei s-a stins din viata azi noapte la Spitalul Sfântul Spiridon din Iasi. A ajuns aici cu o hemoragie digestiva superioara, iar evoluția nu a fost una favorabila din cauza afecțiunilor pe care le avea. Reprezentanta a generației de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei a jucat in 90 filme, peste 50 piese de teatru si 100 roluri în Televiziune.

Teatrul, scena și publicul o plang astazi pe Draga Olteanu Matei care si-a dedicat întreaga viata actoriei, a parasit pamantenii si si-a gasit un loc de cinste in cer, langa emblemele teatrului romanesc. A jucat alaturi de indragiti actori si a dat culoare cu zambetul, filmelor alb-negru.

Vineri seara, Draga Olteanu Matei a ajuns in stare critica la Spitalul Clinic de Urgenta ” Sfantul Spiridon”  fiind transferata de la Spitalul Judetean Piatra Neamt. Medicii sustin ca a fost un pacient sensibil inca de la inceput, avand o sangerare digestiva puternica.

prof. univ. dr. Diana Cimpoesu- sef UPU SMURD Iasi

Este dureros si pentru echipa medicala din Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Spiridon”  sa anunte ca in ciuda eforturilor de Terapie Intensiva si din partea tuturor membrilor echipei medicale evolutia pacientei a fost una nefavorabila. Era in stare critica de mai multe zile, cu suport hemodianmic si ventilator.

Cu patologie multipla, cardio-vasculara, gastrointestinala, endocrina. Evolutia, asa cum am spus, a fost nefavorabila. Inima pacientei s-a oprit la ora 2.11 cand a fost declarat decesul.

Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 si a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în diferite piese de teatru: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” si „Pisica în noaptea de Anul Nou. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, în „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.  A avut o carieră plină de succes și în Televiziune unde a avut apariții memorabile în programele de varietăți și de Revelion. A făcut un cuplu memorabil cu regretatul Amza Pellea jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin, în numeroase show-uri TV și în filmul artistic „Nea Marin miliardar”. Dupa pensionare, indragita actrita s-a retras la Piatra Neamt. Slujba de inmormantare va avea loc duminica la Biserica de langa Turnul lui Stefan cel Mare.  Sicriul cu trupul neinsufletit al actritei va fi depus la cinema MonAmour.