Mai saraci cu un istoric!

58E15FB6-AEB1-4D67-A70C-52569927A190

Sorin Iftimi, unul dintre cei mai cunoscuti istorici din Iasi a murit sambata seara. Acesta s-ar fi imunizat anti-Covid in urma cu putin timp dar avea simptome asociate unei raceli. 

In urma cu doua saptamani, muzeograful a mers la o clinica privata, unde a solicitat un test Antigen, iar rezultatul a fost pozitiv. A fost ulterior internat in Spitalul Mobil din Letcani si mutat apoi la ATI de la Spitalul de Boli Infectioase din Iasi. Desi a fost internat 2 saptamani, prietenii acestuia sustin ca nu a fost intubat pana sambata dimineata.

Sorin Iftimi avea doar 56 de ani si era unul dintre cei mai indragiti istorici ai Iasului si muzeograf la Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi. A fost absolvent al Universitatii Alexandru Ioan Cuza din  Iasi. Examenul de diploma a fost sustinut in sesiunea iunie 1993, cu nota 10. A fost apreciat de toti, iar felul in care spunea lucrurilor pe nume l-a adus de multe ori in fata publicului. 

Vestea trecerii sale in nefiinta s-a raspandit rapid pe retelele de socializare sambata seara, cei care l-au cunoscut si indragit arataandu-se socati de disparitia istoricului.

Pentru a evita speculatiile, Florin Cîntic, directorul Arhivelor Nationale din Iasi a povestit cu lux de amanunte care a fost parcursul starii de sanatate a istoricului dupa ce a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.

„Sorin Iftimi a făcut vaccinul Pfizer la centrul din Piața Unirii/Victoria, miercuri, 27 octombrie, pe o stare generală proastă, se simțea „răcit”. Acolo, la acel centru, nimeni nu l-a verificat sumar, fiindcă in starea lui Sorin era interzisă vaccinarea. Sâmbătă dimineață a mers la o clinică privată, unde a solicitat un test Antigen, iar peste 5 ore a primit răspunsul pozitiv. Seara, la 18,50 am chemat Salvarea, care l-a dus la Lețcani, intr-un salon obișnuit. A fost mutat la ATI marți dimineață, 2 noiembrie. Apoi a fost mutat la ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase. Până sâmbătă , 13 noiembrie, dimineață, la ora 9,30, Sorin NU a fost intubat.”, a transmis Florin Cintic – Director Arhive Nationale Iasi. 

Managerul Operei Nationale din Iasi a povestit ca ultima oara cand l-a vazut era cu totul pierdut, nu mai avea energie si a preferat sa se faca repede nevazut de la evenimentul la care participau impreuna. 

“Ne-am intalnit in fata cladirii in care urma sa intram. L-am vazut ca stranuta, purta masca si l-am intrebat daca s-a vaccinat, mi-a zis ca a facut vaccinul in urma cu o saptamana, asta retin foarte bine. Avea o prezentare si nu l-am mai regasit asa cum il stiam cu discursivitate. La un moment dat, pentru ca isi dadea seama ca nu reusea sa isi mai stapaneasca discursul din cauza starii de sanatate, a adresat scuze si s-a asezat la masa la care stateam impreuna.”, a zis Daniel Sandru – manager Opera Nationala din Iasi

Decesul a fost confirmat sambata seara, la Spitalul de Boli infectioase din Iasi.