Mai putini bani in 2022 pentru proiectele de dezvoltare

bani

Bugetul local al Iasului pentru anul in curs a intrat in faza de consultare publica. Primarul Mihai Chirica a trecut in revista etapele pe care trebuie sa le parcurga proiectul de buget pe anul 2022, de la dezbaterea publica pana la sedinta de Consiliu Local pentru adoptarea lui, ce va fi programata in luna februarie.

Peste 400 de chestionare au fost trimise către primarie, prin care ieșenii au propus un plan de buget. În acest an, bugetul cheltuielilor de funcționare va fi mult mai mare decât cel de dezvoltare.

Mihai Chirica, primar Iași: „Anul trecut, am avut o pondere echilibrată, am plecat cu vreo 52 de procente în partea de funcționare, 48 în partea de dezvoltare. Anul acest cred că se va dezechilibra acest lucru în sensul că ponderea cheltuielilor de funcționare va fi mai mare se va duce la peste 65 %. M-am uitat un pic și în ponderea cheltuielilor de dezvoltare sau fucționare, la bugetul de stat unde cheltuielile de dezvoltare cred că au fost undeva la 17% daca nu mă înșel. Prin urmare este clar că și România ca și celelalte state ale lumii se împing în direcția crizelor în care ne aflam în momentul de față cu ajustarea bugetelor spre funcționare și noi vom merge în același sens”.

Mihai Chirica a menționat și obiectivele în curs de finalizare sau la care vor începe efectiv lucrările în acest an.

Mihai Chirica, primar Iași: „Ne vom baza în continuare pe finalizarea proiectelor pe fonduri europene, pe norocul pe care l-am avut și intuiția mea de a face un credit pentru a putea să continuăm dezvoltarea unor zone ale orașului prin împrumut pe care îl vom plăti după 20 de ani și în rate să spune suportabile și accesarea de fonduri europene din sursa PNRR sperăm să se termine și ghidurile de finanțare pentru 2021-2027”.

Mihai Chirica a precizat că va continua proiectele care au contracte semnate și va căuta resurse financiare cât mai multe pentru partea de buget de dezvoltare. Totodată, se află în analiză tariful la serviciile publice și la energia termică, pentru a echilibra bugetul cheltuielilor.