Mai putina activitate pe terase pentru ospatarii ieseni: „Ne ingheata mainile pe tava!”

ospatar

Incepand de maine, iesenii vor putea servi mancarea sau bautura la caldura, in interiorul restaurantelor. Decizia a fost luata ca urmare a intrarii municipiului Iasi in scenariul galben prin scaderea incidentei cazurilor la mia de locuitori.

Localurile vor functiona cu 30% din numarul total de scaune, iar angajatii se bucura ca nu vor mai simti frigul de pe terasa. Ospatarii nu vor mai iesi pe terase, la temperaturi de pana la -5 grade.

Alexandra Grajdeanu – ospatar: „Este destul de greu, in primul si primul rand datorita faptului ca avem nevoie de incaltari pe care organismul nostru nu le suporta. Nu poti sa lucrezi in bocanci, iti trebuie un papuc care sa iti permita sa fugi cat de repede se poate. Este frig. Iti ingheata mana pe tava”.

Putini sunt si cei care aleg o terasa atunci cand doresc un moment de relaxare. Sergiu si Petrisor, doi tineri din Iasi care in vremuri normale frecventau zilnic restaurantele, acum din cauza frigului se limiteaza la o iesire pe saptamana.

Sergiu – client: „S-a mai intamplat sa beau ceai la terasa pana acum, dar acum cu masurile astea, racesti. Eu nu mai am glas. Acum am baut suc, dar este nasol, ce pot sa zic”.

Reporter: Cum este sa manaci afara, la terasa pe timp de iarana?
Client: „Frig iti ingheta mainile. Nu poti sa bagi mainile in buzunar cand mananci si cred ca este mai ok sa mananci in interior si sa bei cafeluta afara”.

Daca afara este greu de suportat frigul, cei care lucreaza in spatele barului nu privesc cu ochi buni deschiderea aceasta, avand experienta deciziilor trecute. Munca in pandemie ramane dificila.

Gabriel Ifrim – barman: „Este un stres. Sa nu ni se atraga atentia ca vezi doamne, am facut ceva. Fizic, trebuie sa purtam manusile, masca ce ne sufoca ore in sir”.

Petrecerile de Revelion vor fi interzise, iar localurile se vor inchide pentru clienti la ora 23.

„Politia judetului Iasi si a municipiului Iasi este activata pentru a lua masurile prevazute de lege in ceea ce priveste posibila nerespectare a acestor masuri, dar eu sunt convins ca lumea va respecta pentru ca nu se organzeaza petreceri de Revelion. Va fi un altfel de Revelion”, a spus Mihai Chirica, primarul Iasului.

Incidenta cazurilor in Municipiul Iasi a scazut treptat in ultima perioada, in prezent inregistrandu-se sub 2 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.