Mai multi bani pentru medicii de familie care vor lucra la tara

medici-de-familie

Medicii de familie care aleg sa profeseze in mediul rural, ar urma sa primeasca mai multi bani. Proiectul noului Contract-cadru, care va fi supus aprobării Guvernului pentru a intra în vigoare de la data de 1 iulie 2023, a fost publicat pe site-ul CNAS si vizeaza oferirea de stimulente financiare pentru medicii de familie din mediul rural.

Astfel, cateva dintre noile reglementari vizeaza intarirea roulului medicului de familie in sistemul de sanatate din Romania, impulsionarea intrarii in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate a unui numar mai mare de medici de familie, creşterea accesului persoanelor defavorizate din mediul rural la servicii de asistenţă medicală primară.

De asemenea, se are in vedere lărgirea accesului persoanelor la servicii medicale oferite în sistem ambulatoriu şi de spitalizare de zi, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor si posibilitatea acordării la distanţă a unor consultaţii pentru monitorizarea bolilor cronice.

Anca Deleanu – Presedintele Societatii Medicilor de Familie Iasi: „Povestea este ca, aceasta este o masura foarte buna pentru ca, in mediul rural faptul ca ies la pensie persoane cu cabinete in mediul rural sau urban. In momentul in care se pensioneaza oamenii din mediul urban, cei din rural categoric doresc sa vina mai aproape de casa lor si de familia lor”.

In momentul de fata, comunitatile din tara duc lipsa de medici de familie.

„Comunitatea locala ar trebui sa ofere niste conditii, astfel incat, aceasta sa fie prietenoasa cu doctorul. Sa ii ofere un loc unde sa stea, facilitati referitoare la incalzire, la apa, un spatiu unde sa-si desfasoare activitatea propice. In momentul in care in mediul rural, primarul si Consiliul Local nu depune efort in sesnul acesta, medicul este cel care plateste. Si in primul rand, sustinerea comunitatii locale. Daca oamenii din zona isi doresc sa aiba doctori, trebuie sa-i stimuleze sa stea acolo”, a completat Anca Deleanu.

Practicarea serviciilor medicale din mediul rural vor trebui sustinute de atutoritatile locale.