Mai mult de jumătate dintre școlile sucevene nu au autorizație sanitară de funcționare, iar 34% dintre clădiri nu sunt autorizate de ISU
ISJ Suceava transmite că lipsa autorizației se datorează lipsei apei potabile (neconformă), lipsa apei curente din rețea, inexistența cabinetului medical, nefinalizarea investițiilor la școlile aflate în lucru, nerespectarea limitei minime de 10 m față de peretele exterior al clădirii sau schimbarea legislației de la acordarea avizului până la solicitarea autorizației. În ceea ce privește autorizația/avizul ISU pentru corpurile de clădire destinate învățământului, 248 dintr-un total de 454 au autorizație, 155 de clădiri sunt neautorizate și alte 51 sunt în curs de autorizare.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a participat la Colegiul Prefectural de joi, 5 septembrie, și a prezentat informațiile legate de stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ din județ pentru anul şcolar 2024-2025, din punct de vedere al respectării condițiilor de sănătate publică.
În prezent, sunt autorizate un număr de 356 de unități de învățământ, dintre care 143 grădinițe, 159 școli, 36 licee, 6 unități speciale de învățământ, o școală postliceală, 9 cluburi ale copiilor și două creșe. În noul an școlar funcționează 724 de unități de învățământ de stat, și anume 217 cu personalitate juridică și 507 structuri, dar și 18 unități private. Rezultă că mai mult de jumătate dintre unitățile școlare nu au autorizație sanitară în acest an școlar. IȘJ Suceava transmite că lipsa autorizației se datorează lipsei apei potabile (neconformă), lipsa apei curente din rețea, inexistența cabinetului medical, nefinalizarea investițiilor la școlile aflate în lucru, nerespectarea limitei minime de 10 m față de peretele exterior al clădirii sau schimbarea legislației de la acordarea avizului până la solicitarea autorizației.
DSP precizează că anul școlar anterior au fost eliberate 68 de autorizații sanitare și au fost înregistrate 26 de solicitări privind asistența de specialitate în sănătate publică, în vederea realizării investițiilor de modernizare a unităților de învățământ. De asemenea, ”23 de unități de învățământ au depus documentația în vederea eliberării de autorizații de funcționare, dar nu au fost eliberate pentru că nu îndeplineau normele de igienă prevăzute în legislația în vigoare și necesitau prezentarea unor documente de clarificare, dosarele fiind în curs de evaluare”, a informat DSP Suceava.
În perioada august 2023-august 2024, au fost recoltate 142 de probe de apă din 71 de fântâni ce aprovizionează unități școlare. Analizele DSP au arătat că 33 de probe au fost necorespunzătoare din punct de vedere chimic, iar 60 de probe necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic. În aceste cazuri, primăriile au primit recomandări privind modalitatea de spălare și dezinfectare a fântânilor.