Mai mult de jumatate dintre iesenii testati in cadrul campaniei Institutul de Psihiatrie Socola au prezentat tulburari cognitive usoare
254 de persoane s-au testat în perioada 6 -7 aprilie 2024 în cadrul „Campaniei de testare a memoriei”, organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași în parteneriat cu Municipiul Iași.
Dintre aceste 254 de persoane, 25,5% au prezentat un status psihic normal, obținând punctajul maxim la testul de memorie aplicat, iar 53% au prezentat tulburări cognitive ușoare.
În cazul acestor categorii de persoane vorbim de prevenție, iar recomandările au vizat menținerea unui stil de viață sănătos, o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate, măsuri de igienă a somnului, exerciții de stimulare mintală, implicarea într-o viață socială activă.
La acest nivel, dacă se intervine prin schimbarea stilului de viață și urmarea recomandărilor specialiștilor, putem preveni sau întârzia foarte mult accentuarea tulburării cognitive.
„Ne bucură foarte mult această adresabilitate crescută, dar și faptul că 78,5% dintre persoanele testate s-au încadrat în zona de status cognitiv normal și tulburări de memorie ușoare. Pentru noi,acest număr mare de participanți demonstrează o conștientizarea importanței memoriei în menținerea unei stări bune de sănătate”, a declarat Dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
În cazul a 21% dintre participanți s-au identificat tulburări de memorie moderat-ușoare, care necesită consult de specialitate, în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine și a tratamentului corespunzător. În aceste cazuri, pe lângă recomandările generale privind un stil de viață sănătos, participanții au fost îndrumați și consiliați cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a beneficia de consult și tratament de specialitate.
Referitor la distribuția pe vârste, a existat o adresabilitate extinsă pe toate grupele de vârstă, cel mai tânăr participant adult având 18 ani, iar cel mai în vârstă – 93 de ani. La o repartiție pe decade de vârstă, categoria cea mai numeroasă a fost cea corespunzătoare grupei 71-80 ani, cu un număr de 63 de participanți.
„Remarcam și lăudăm, de asemenea, interesul crescut al persoanelor sub 50 de ani, care au reprezentat un procent de 37% dintre cei evaluați. Participarea acestora la campanie reprezintă, de fapt, la nivel simbolic, contrabalansarea pe care o oferim noi, ca societate, scăderii vârstei la care apar primele tulburări de memorie. Astfel, încercăm să fim cu un pas înaintea apariției acestora, prin identificarea și intervenția precoce acolo unde este cazul”, a declarat dr. Elena Ungureanu, medic primar psihiatrie în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Dintre cele 254 de persoane care s-au testat, 144 au fost de sex feminin, iar 110 – de sex masculin.
„Demersul inițiat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iașiși-a atins scopul principal, acela de a veni în mijlocul oamenilor pentru a face mai accesibilăși abordabilă această problemă a memoriei. Datoria noastră ca Institut, ca profesioniști în domeniul sănătății mintale, rămâne în continuare aceea de a ne menține mereu activi și implicați în identificarea precoce a factorilor de risc, precum și în prevenirea și tratarea corespunzătoare a tulburărilor cognitive”, a mai spus. Dr. Cristina-Elena Dobre.
Campania de testare a memoriei s-a desfășurat în zilele de 6 și 7 aprilie 2024, în patru locații din municipiul Iași.