Mai mult de 2 tone de produse alimentare neutralizate și amenzi de peste 4 milioane lei, în urma controalelor pe litoral

peste-congelat-cu-probleme.-sursa-ANPC-640x400

Echipele de inspectori veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu instituțiile partenere au aplicat, în urma controalelor desfășurate în cadrul „Comandamentului Sezon Estival 2022”, amenzi în valoare de 4.075.800 lei și au neutralizat 2.116,74 kg de produse alimentare.

„În perioada 27.06-28.08.2022 s-au realizat 1.970 de controale la operatorii economici cu activitate în alimentaţia publică şi desfacerea cu amănuntul a produselor alimentare. Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au  aplicat 439 de sancţiuni în valoare de 4.075.800 lei. În total, au fost emise o ordonanță de interzicere a activității şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii.

De asemenea, au fost confiscate şi trimise către neutralizare 2.116,74 kg de produse alimentare (produse din carne, peşte, produse din peşte, preparate culinare), care erau improprii consumului uman”, a precizat printr-un comunicat Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În urma acestor controale s-au constatat deficiențe cu privire la:

  • comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
  • ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării;
  • condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea de produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor împreună cu instituţiile partenere, au efectuat controale la festivaluri, la manifestări culturale cu specific gastronomic, la festivităţile prilejuite de ziua Marinei Române şi în toate unităţile de alimentaţie publică, reușind să realizeze dezideratul propus, 0 toxiinfecţii alimentare.

Comandamentul Sezon Estival 2022 şi-a desfăşurat activitatea pe zona litorală delimitată de localitățile Corbu, respectiv Vama Veche.