Mai apare o statiune turistica in zona Moldovei

Mai apare o statiune turistica in zona Moldovei. Broșteni îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes național

Mai apare o statiune turistica in zona Moldovei

Pe agenda Guvernului de astazi se află și un proiect pentru aprobarea atestării unor localități sau părți din localități ca stațiuni turistice de interes național și local. Potrivit agendei, Executivul ar putea aproba atestarea Zonei turistice a municipiului Baia Mare, județul Maramureș, ca stațiune turistică de interes național. De asemenea, 14 localități sau părți din localități din județele Harghita, Maramureș, Argeș, Bihor, Cluj, Covasna, Hunedoara, Suceava, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea ar urma să fie atestate ca stațiuni turistice de interes local.

Din zona Moldovei, localitatea Broșteni îndeplinește criteriile minime obligatorii pentru atestarea stațiunilor turistice de interes național și întrunește un punctaj de 160 puncte la criteriile suplimentare, față de de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local.

CITESTE SI: Localitatile din Moldova unde oamenii se pot pensiona mai repede

Cea mai veche mențiune documentară care se referă direct la zona Broștenilor este documentul dat de domnitorul Moldovei, Moise Movilă la 26 octombrie 1630, reprodus mai apoi și de N. Iorga. Din punct de vedere geomorfologic zona aparţine Munţilor Bistriţei, Masivul Grinţieşu. Teritoriul oraşului se suprapune pe următoarele masive: -partea de N pe Masivul Rarău şi pe Masivul Dârnaru; -partea de V-NV pe Masivul Călimănel; -partea de centru – V pe Masivul Omu; -toată partea centrală pe Masivul Grinţieşu Mic; -partea de E pe Masivul Budacu.

Configurația reliefului din zona orașului este muntos – înaltă, predominanți fiind munții care acoperă 85% din teritoriu, un procent de 12% fiind zonă de deal și doar 3% teren arabil. Orașul Broșteni și împrejurimile dețin un potențial turistic deosebit, păstrând din atmosfera unui oraș liniștit și promovând imaginea unui loc de poveste, cu un farmec aparte, dar și de patrimoniul construit de-a lungul istoriei orașului, muzee, biserici, monumente, care constituie patrimoniul cultural de mare valoare și importanță regională și națională, la aceasta adăugându-se elementele de patrimoniu imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie, etc.).

Ce obiective pot fi vizitate in Brosteni

-Biserica din lemn Sfântul Nicolae din Broșteni – cunoscută și sub denumirea de Biserica Muzeu „Ion Creangă”, care datează din anul 1779. Este construită din lemn de brad cu întărituri din lemn de tisă și cuie forjate de meșteri fierari. Planul este în formă de cruce, caracteristic bisericilor din lemn din zona Maramureşului, care se găseşte şi la bisericile de pe valea Bistriţei. Are un pridvor deschis, în formă pătrată, cu uşorii sculptați care se păstrează şi astăzi. Interiorul are lungimea de 13,50 m şi lăţimea de 5 m, în dreptul stranelor.

În trecut a avut dublu rol, de biserică parohială și școală. Biserica a fost folosită ca biserică de enorie, până aproape în 1900 şi are importanţă, în afară de vechimea ei, şi pentru faptul că aici a învăţat marele nostru povestitor Ion Creangă sub îndrumarea învăţătorului N. Nanu, a cărui mormânt se află în faţa bisericuţei. Astăzi lăcașul de cult adăpostește câteva piese de muzeu cu vechime de peste 200 de ani, precum și icoane pictate pe lemn de renumiții pictori Tătărăscu, Grigorescu și Tonița. Biserica este monument istoric și a fost inclusă în Ruta Națională a Bisericilor de Lemn și premiată în cadrul concursului Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021.

Casa administratorilor Domeniilor Coroanei – casa a fost construită în anul 1895 în perioada în care Broșteniul era proprietatea regelui Carol I.

Școala din Holda, a fost construită în 1905 cu cheltuiala învăţătorului S. T. Kirileanu, fiu al satului și serveşte şi astăzi ca local de şcoală pentru elevii din acest sat.

Piatra „Ion Creangă” – piatră simbolică ce face referire la scena din opera „Amintiri din copilărie” în care casa Irinucăi este dărâmată de un bolovan.

Inscripţiile runice de pe muntele Goia – În satul Cotârgaşi, pe muntele Goia, sunt două piscuri de piatră pe care bătrânii le denumeau “bouri”. Pe aceste pietre există unele semne incizate şi unele scrieri ale căror caractere nu au putut fi descifrate din cauza eroziunii lor în timp. Bătrânii spun că ele reprezentau pietrele de hotar între braniştea mănăstirii Voroneț şi cea a mănăstirii Slatina.

“Piatra scrisă” de pe Muntele Goia – a fost o piatră de formă paralelipipedică, având lungimea de aproximativ 3 metri, înălţimea de aproximativ 2 metri şi lăţimea de 1,5 metri. Piatra are inscripţii runice însă, din păcate ea a fost aruncată în aer și în astăzi se mai păstrează bucăți de stâncă unice, pe care se pot desluși încă vechile inscripții.

Crescătoria de cerbi de la Dârmoxa, situată în satul Dârmoxa, la cota 1250 m, în Munţii Bistriţei, în Poiana Cerbilor. În acest loc de poveste, cerbi și căprioare se pot admira dintr-un observator special amenajat. În complexul de la Dârmoxa se pot degusta preparate tradiționale. Tot aici a fost amenjată și o tiroliană.

Căminul Cultural Principele Nicolae, este o construcţie cu parter şi etaj, în stil elveţian cu unele influenţe autohtone, cu terasă la parter şi balcon larg, deschis la etaj. Pe parcursul timpului a suferit modificări interioare ea servind ca sediu unor instituţii ce au existat în Broşteni.

Monumentul eroilor din Broşteni, construit în 2003 în fața liceului, pe DN 17B. La baza frontispiciului sunt trecuţi 106 eroi căzuţi în Primul Război Mondial.

Biserica din piatră Sf. Nicolae, în care Regele Ferdinand I, Regina Maria, Regele Carol I și Regina Elisabeta sunt pictați în mărime naturală.

Clădirea Primăriei Broșteni – clădirea care datează din anul 1880.

Alte atracții turistice: pistă de tubig – care funcționează atât vara cât și iarna, patinoar – deschis pe perioada sezonului rece, tiroliene – 2 tiroliene funcționează în Poiana Cerbilor de la Dârmoxa, izvoare de apă pucioasă zona Neagra, izvorul de apă minerală zona Neagra, păstravării, meșteșugari (țesători, pielari, tăbăcari, aplicultori, meșteșugari în prelucrarea lemnului rotund și a produselor finite), fond de vânătoare și pescuit.

Sărbători şi tradiții cu specific local:

– Ziua Orașului Broșteni, se organizează în fiecare an în perioada august-septembrie;

– Festival de obiceiuri și tradiții de iarnă;

– BroFest – festival care are
loc vara;

– Hramurile satelor, bisericilor și mănăstirilor.

Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *