MAI achiziționează 12 elicoptere pentru situații de urgență

255039453_307102627907572_509285882619338287_n

Astăzi, 09 noiembrie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a avut loc activitatea prilejuită de semnarea acordului-cadru de furnizare a 12 elicoptere medii-grele multifuncționale, echipate corespunzător pentru specificul misiunilor de căutare-salvare, în situații de urgență.

Sursa de finanțare pentru achiziția elicopterelor medii-grele o constituie Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), prin Proiectul „Viziune 2020”, în cadrul căruia Inspectoratul General pentru Situații de Urgență este lider de proiect, iar I.G.Av. are calitatea de partener.

Valoarea totală a acordului-cadru este de aproape 270 milioane euro fără TVA iar termenul de livrare a elicopterelor este de 23 de luni de la semnarea contractelor subsecvente.

Contractele subsecvente acordului-cadru vor fi derulate de către I.G.S.U. Și I.G.Av., care este și beneficiarul achiziției. În urma recepției, elicopterele vor intra în dotarea structurilor de aviație ale I.G.Av. Acordul-cadru include o componentă de pregătire pentru piloți, personal tehnic și operatori, precum și înființarea unui centru de întreținere a aeronavelor în România.

Elicopterele ce urmează a fi livrate sunt echipate cu sisteme specifice misiunilor de intervenție în situații de urgență pe mare și pe uscat: kit-uri medicale complete pentru 4 pacienți aflați în stare critică, troliu de salvare pentru ridicarea victimei din zone greu accesibile, coș/nacelă de salvare pentru 10 persoane, sistem de stingere a incendiilor (Bambi Bucket), sistem electrono-optic pentru captare imagini și transmiterea la sol în timp real, sistem de detecție balize de urgență, sisteme de coborâre rapidă (în rapel) a personalului de intervenție, sistem de identificare automată a navelor (AIS).

La activitate au participat directorul general PZL Mielet, Janusz Zakrecki, vicepreședintele Sikorsky SUA, Jason Lambert, reprezentantul Ambasadei Republicii Polone în România, Natalia Pietrowska, reprezentantul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, David Muniz și secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Vasile Cristian Roman.Totodată, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au participat ministrul afacerilor interne Lucian Nicolae Bode, secretarul de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, inspectorul general al IGSU, general maior Dan Paul Iamandi, inspectorul general al IGAv, general de flotilă aeriană, Cătălin Paul Dache.