Magistrații au decis soarta lui Dumitru Buzatu. Fostul baron PSD de Vaslui rămâne în arest

Fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, rămâne în arest preventiv, a decis marţi Tribunalul Vaslui.

Decizia a fost luată astăzi de judecătorii Tribunalului Vaslui pentru o perioadă de încă 30 de zile, în condițiile în care mandatul de arestare preventivă a lui Dumitru Buzatu urma să expire. Măsura poate fi atacată în termen de 48 de ore.

Dumitru Buzatu a fost arestat și trimis în judecată pentru luare de mită, fiind prins în luna septembrie, anul curent, de procurorii DNA cu 1,25 milioane de lei în portbagajul mașinii.

„În baza art. 348 raportat la art. 207 alin. 1, 4 Cod procedură penală, verifică şi constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, prin Încheierea nr. 70/DLF din data de 23.09.2023 pronunţată în dosarul nr. 1.886/89/2023 al Tribunalului Vaslui (mandat de arestare preventivă nr. 16/UP din 23.09.2023). Menţine măsura arestului preventiv luată faţă de inculpatul Buzatu Dumitru, care urmează să fie verificată periodic în termenul de 30 de zile prevăzut de art. 207 alin. 6 Cod de procedură penală”, a decis instanţa din Vaslui.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mită, însă acesta a contestat soluţia. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au respins contestaţia depusă de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei drept mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii acestuia, după ce fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui i-ar fi primit într-un restaurant.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii. În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, preciza DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu. Dosarul a fost transmis spre judecare Tribunalului Vaslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *