Mafia afgana este tot mai puternica in Balcani, intr-o tara vecina cu Romania

Chiar dacă este una dintre cele mai dificile rute, imigranții aleg sa ajunga in Uniunea Europeana prin zona Balcanilor. Deși se confruntă cu obstacole tot mai mari, traficantii livreaza periodic migranti prin Serbia. In ultima perioada, cei care merg in Uniunea Europeana spun că au probleme cu soldații, poliția, dar și cu mafia afgană care are o influență tot mai mare în regiune.
Mafia afgană domină teritoriul de pe partea sârbă a gardului de frontieră de sud care protejează Ungaria. Migrantilor sirieni li s-a spus că vor trebui să plătească mii de euro pentru a încerca să treacă granița. În majoritatea cazurilor, aceștia sunt bani irositi, deoarece poliția și soldații maghiari îi prind în mod regulat. Drept urmare, tot mai mulți oameni iau mită din partea sârbească, ceea ce îi face pe cei care locuiesc acolo să trăiască cu frică.
Potrivit M1, in Zombor, un oraș din Serbia, aproape de granița cu Ungaria, mase de imigranți ilegali așteaptă să intre în Uniunea Europeană. De acolo, pot încerca să evadeze din mai multe direcții, unii încearcă să evadeze prin granița cu Ungaria, alții prin tronsonul croat. Localnicii sunt ținuți în groază, mulți oameni din orașul liniștit anterior nu mai îndrăznesc să iasă după lasarea întunericului. Joi, in oras a avut loc o altă confruntare armată. Imigranții afgani și sirieni s-au atacat reciproc cu kalașnikov și macete. Două persoane au fost rănite, una grav iar cealaltă ușor.
„Au venit în curtea noastră de patru sau cinci ori, de fiecare dată cu o scuză. Uneori au cerut pere, alteori au vrut să vadă cum se face omul de zăpadă sau au vrut să ajute să aducă combustibil, firesc în schimbul banilor. Se urcă pe gard și se roagă în fața casei noastre. Fiica mea mai mică a fost atinsa de două ori în magazin. De atunci, nu ne lăsăm copiii să plece singuri nicăieri”, s-a plâns un localnic.
Migranții înghesuiți în apropierea graniței sunt din ce în ce mai nemulțumiți. Aceștia nu sunt îngrijorați doar de vremea de iarnă ci se plang si de atitudinea localnicilor, ca nu îi tratează bine. „Sârbilor nu le plac migranții, dar nici noi nu vrem să rămânem aici. Mă duc la granița cu Ungaria, unde voi plăti oameni contrabandiști să mă aducă în partea maghiară”, a explicat un bărbat marocan.
Tensiunea dintre imigranți crește, de asemenea, deoarece grupurile criminale afgane domină zona. Potrivit unui imigrant sirian, recent afganii decid cine poate încerca să evadeze peste graniță. „Dacă nu plătim mafia afgană, nici măcar nu putem scăpa peste graniță. Ei cer patru până la cinci mii de euro pentru a ajunge în Germania. Mafia a luat secțiunea de frontieră complet sub controlul său. Dacă nu le plătim, nu vom trece granița”, a declarat un anonim.
„Am o mare problemă, mi s-au luat banii și telefonul. M-au înconjurat și m-au forțat să le dau. Acum nu am bani și nici telefon, nu pot contacta familia mea”, s-a plâns un migrant algerian dupa ce s-a confruntat cu mafia afgana.
In Sidi, prezența în grup a imigranților ilegali a devenit un lucru obisnuit. Migranții merg în grupuri mari pe străzile orașului. Între timp, ei negociază cu șoferii de taxi. „Putem continua pe două rute. Putem merge în Austria sau Slovenia, dar ambele rute sunt foarte dificile. Pe o rută, vom avea probleme cu poliția croată, iar pe cealaltă rută, maghiarii nu ne vor lăsa să trecem granița”, a analizat posibilitățile un migrant marocan.