Macron nu exclude varianta trimiterii trupelor occidentale in Ucraina

Macron nu exclude varianta trimiterii trupelor occidentale in Ucraina. Președintele francez a declarat acest lucru la incheierea summit-ului privind susținerea Kievului.

Macron nu exclude varianta trimiterii trupelor occidentale in Ucraina

„Nu există un consens astăzi pentru a trimite oficial trupe terestre, dar… nimic nu este exclus”, a declarat Macron la o conferință de presă la Paris, unde reuniunea tocmai se încheiase. „Vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”.

„Înfrângerea Rusiei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea Europei”, a adăugat președintele francez.

Macron a confirmat că subiectul a fost discutat într-o manieră „foarte liberă și directă”, adăugând că „totul este posibil, dacă este util”. Subiectul a fost abordat pentru prima dată în mod public de premierul slovac Robert Fico, care a declarat că un „document restricționat” înainte de summit a lăsat să se înțeleagă „că o serie de state membre ale NATO și UE au luat în considerare trimiterea de trupe în Ucraina în mod bilateral”.

CITESTE SI: Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au încheiat un „acord important”. Piloţii ucraineni vor fi instruiți şi în Franța

De asemenea, liderii UE s-au îndreptat spre un acord privind intensificarea achizițiilor de muniție pentru Ucraina de la furnizori din țări terțe – un lucru care contravine agendei de autonomie strategică a Franței și dorinței de a stimula industriile europene de apărare.

Luni seară, premierul ceh Petr Fiala a declarat că a primit „un mare sprijin” în cadrul discuțiilor de la Paris din partea partenerilor europeni pentru propunerea sa de a se aproviziona cu obuze din afara UE pentru Kiev. Republica Cehă conduce o campanie de strângere a 1,4 miliarde de euro pentru a plăti muniția pentru Ucraina, ca o compensație pentru un pachet de ajutor american blocat și pentru întârzierile în livrările UE.

Președintele francez a declarat că Parisul „va lua parte la această inițiativă”, adăugând: „Suntem total deschiși la ea, singurul obiectiv este să fim eficienți în a-i ajuta pe ucraineni.”

Delegații au precizat că țările fac un bilanț al obuzelor disponibile pentru achiziționare pe piață înainte de a lua o decizie în termen de 10 zile.  Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *