Macron a intrat sub tirul criticilor dupa ce a spus că Franța nu ar răspunde cu aceeași monedă dacă Rusia ar lansa un atac nuclear asupra Ucrainei

macron

Comentariile recente ale lui Emmanuel Macron cu privire la răspunsul francez în cazul unui atac nuclear rusesc asupra Ucrainei au atras atentia observatorilor și al adversarilor politici din țară, noteaza Politico. În timpul unui interviu acordat postului francez de televiziune France 2, președintele francez a declarat miercuri că Parisul nu va folosi „evident” armele nucleare ca răspuns la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei.

„Franța are o doctrină nucleară, care se bazează pe interesele vitale ale țării și care sunt clar definite. Acestea nu ar fi în joc dacă ar avea loc un atac balistic nuclear în Ucraina sau în regiune”, a declarat președintele francez.

De atunci, Macron este criticat pentru că a încălcat uzanțele de a rămâne vag pe tema nucleara, în condițiile în care liderul rus Vladimir Putin a proferat amenințări.

În calitate de lider al singurei puteri nucleare din UE, este puțin probabil ca aceste comentarii să liniștească statele membre ale UE care fac parte din NATO, cum ar fi Polonia, România sau Slovacia. Articolul 5 din tratatul NATO prevede că membrii ar trebui să vină în apărarea altor membri în caz de atac.

Putin a evocat spectrul unui război nuclear într-o escaladare majoră luna trecută, amenințând că va folosi „toate resursele de armament” de care dispune pentru a câștiga. În timp ce SUA au rămas vagi cu privire la modul în care ar răspunde la un atac nuclear rusesc asupra Ucrainei, au precizat însă că Rusia s-ar confrunta cu un răspuns de forțe convenționale la scară masivă.

„Când l-am auzit vorbind, aproape că am căzut de pe scaun”, a declarat deputatul conservator Jean-Louis Thiériot, vicepreședinte al comisiei pentru forțele armate din Adunarea Națională.

„Este o greșeală politică. Unul dintre principiile disuasiunii nucleare este că există o incertitudine în ceea ce privește ceea ce este considerat un interes vital”, a spus el.

Thiériot crede că mesajul lui Macron s-ar putea să fi fost destinat alegătorilor de acasă, care sunt îngrijorați de sprijinul militar al Franței pentru Ucraina și de posibilitatea unui război nuclear.

Președintele francez nu a făcut nicio declarație cu privire la răspunsul convențional al Franței în cazul în care Rusia ar folosi arme nucleare. Luni, țările G7 au publicat o declarație în care au avertizat că Rusia se va confrunta cu „consecințe grave” dacă va face acest lucru.

Comentariile riscă să submineze și mai mult presiunea Franței pentru autonomie strategică și pentru o Europă care se apără singură și nu se bazează doar pe SUA pentru protecție.