Macron a anuntat din nou ca nu exclude trimiterea de trupe in Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron a reafirmat că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, afirmând că problema s-ar pune „în mod legitim” dacă Rusia ar străpunge liniile de front ucrainene și Kievul ar face o astfel de solicitare.

The Economist a precizat că Macron a acordat interviul după ce a ținut săptămâna trecută un discurs principal în care a declarat că Europa este „mortală” și ar putea „muri”, în parte, din cauza amenințării reprezentate de agresiunea rusă după invazia din 2022 a Ucrainei.

„Nu exclud nimic, pentru că ne confruntăm cu cineva care nu exclude nimic”, a spus Macron când a fost întrebat dacă își menține comentariile de la începutul acestui an care nu excludeau trimiterea de trupe occidentale și care au provocat o undă de șoc în întreaga Europă.

Unii analiști consideră că Rusia ar putea fi pe punctul de a lansa o nouă ofensivă majoră în Ucraina. Macron a declarat că „dacă Rusia a decis să meargă mai departe, va trebui în orice caz să ne punem cu toții această întrebare” de a trimite trupe, calificând refuzul său de a exclude o astfel de acțiune drept un „semnal de alarmă strategic pentru omologii mei”.

El a descris Rusia ca fiind „o putere de destabilizare regională” și „o amenințare la adresa securității europenilor”.

„Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câștiga în Ucraina”, a declarat Macron. „Dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu va exista securitate în Europa”.

„Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va exista pentru celelalte țări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania și celelalte?”, a întrebat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *