Lupta teribila pentru putere in Republica Moldova

plahotniuc

Socialistii condusi de presedintele Igor Dodon si pro europenii ACUM condusi de Maia Sandu si Andrei Nastase au ajuns la un numitor comun si dupa ce au negociat s-au decis sa formeze un nou Guvern. In plus, 26 deputati ACUM si 35 de la PSRM au semnat „Înțelegerea politică temporară” de deoligarhizare a statului. Sedinta din Parlament a fost boicotata de angajati institutiei si prin urmare in sala nu a fost curent electric. Cele doua partide au format si un guvern, condus de Maia Sandu in timp ce Andrei Nastase a fost numit ministru de interne.

Cu toate acestea, Curtea Constitutionala sustine ca termenul de formare a unui Guvern a fost depasit cu o zi, drept urmare presedintele trebuia sa dizolve Parlamentul si sa stabileasca o data pentru alegeri anticipate.

Tot ieri, televiziunea Publika TV a difuzat mai multe inregistrari video cu o camera ascunda de la o discutie dintre Igor Dodon si Vladimir Plahotniuc, liderul democratilor, despre care se spune ca este ligarhul care controleaza Republica Moldova. In imagini, Dodon vorbeste despre federalizarea Republicii Moldova si sume de bani virate de Rusia pentru partidul sau.

Aseara, Guvernul Maia Sandu a depus juramantul doar ca, Plahotniuc a sustinut ca are loc o lovitura de stat. De asemenea, Curtea Constitutionala, despre care se discuta ca ar fi sub controlul aceluiasi Plahotniuc a anuntat ieri ca sedinta de sambata a Parlamentului a fost neconstitutionala.

Si astazi a fost o zi incinsa peste Prut. Curtea Constitutionala l-a suspendat pe presedintele Igor Dodon si a dizolvat Parlamentul. Partidul lui Plahotniuc a organizat un miting la Chisinau iar in fata principalelor institutii, oamenii s-au instalat corturi sa apere tara de tradatori.

Maia Sandu a facut un apel liderilor de institutii pentru a trece de partea poporului doar ca, seful Inspectoratului General al Politiei nu-l recunoaste pe Andrei Nastase, drept noul ministru de interne.

Presedintele Igor Dodon a cerut sprijin extern pentru ca noul Guvern sa poata prelua pe calea dialogului controlul puterii.