Lupta pentru un nou mandat de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

În aceasta perioada, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se află în centrul atenției pentru că se apropie data alegerilor pentru funcția de rector. De altfel, instituția de învățământ superior ieșeană are cei mai multi candidați din țară, în cursă fiind înscriși nu mai puțin de 5 profesori.

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost ministru al justiției, candidează pentru al treilea mandat, având în cursa alți patru contracandidați. Aceștia sunt prof. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, prof. dr. Liviu Maha și prof. dr. Gabriel Mursă de la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor și prof. dr. Mihaela Onofrei, ultima care și-a anunțat intenția de a candida. Această a lucrat timp de 8 ani alături de Tudorel Toader, de pe poziția din prorector, plasându-se acum în postura de contracandidat. Astăzi, echipa Tele M Iași a stat de vorba cu rectorul universității ieșene, prof. univ. dr Tudorel Toader, pentru a află planurile sale în eventualitatea în care obține un nou mandat.

prof. univ. dr. Tudorel Toader – Rector Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

„Universitatea are diferitele directii, diferite lire de dezvoltare academica ce formează împreună un tot. Noi trebuie să avem grijă să menținem un echilibru între diferitele componente despre care vorbeam pentru ca nu poti neglija nici activitatea didactica, pregătirea studenților, viața studenților din camine extra universitara, cercetarea științifică, internaționalizarea.

Universitatea Cuza este o universitatea europeană racordată la circuitul valorilor universitare, europene facem parte printr-o rețea universitara. Prin urmare, evoluția normală, firească a universității ramane si trebuie sa ramana aceea pe coordonatele în care s-a inscris de-a lungul existenței sale. Eu pornesc in candidatura pe care o voi depunde in perioada urmatoare, voi porni de la ceea ce am realizat pana in prezent in cele doua mandate si voi continua proiectele care se afla in derulare, voi iniția proiecte noi.”

În această săptămână prof. univ. dr Tudorel Toader a primit cel de-al cincilea titlu de Doctor Honoris Causa oferit de Universitatea de Stat din Moldova, distinctie primita cu bucurie de rectorul universitatii ieșene.

prof. univ. dr. Tudorel Toader – Rector Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

„A fost o ceremonie frumoasă, o ceremonie cu un amfiteatru plin de participanți din Romania, din București, colegii noștri pro-rectori, profesori de aici din personalul nedidactic al universitatii. Este un titlu onorific de buna seama, dar care onoreaza, care exprimă o apreciere pe plan profesional, pe plan personal, dar si pe plan instituțional. Important este sa promovezi relatiile de colaborare academica, cercetare cu studenții intre universitățile noastre pentru ca in momentul in care primești titlul de Doctor Honoris Causa, titlu onorific, tot onorific devi membru a comunitatii academice respective.”

Primul tur de alegeri pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va avea loc pe data de 12 martie, iar candidaturile vor fi depuse oficial incepând cu săptămâna viitoare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *