Lunea Sfântului Duh, astăzi pentru ortodocși

Sharing is caring!

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Lunea Sfântului Duh, o sărbătoare închinată uneia dintre cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. Sărbătoarea poate fi considerată o prelungire a sărbătorii Cincizecimii sau a Rusaliilor, care a fost celebrată de către creştinii ortodocşi ieri, pe 16 iunie.

În tradiţia populară, astăzi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi se crede că nerespectarea acestui obicei îţi poate aduce necazuri peste an. De asemenea, se crede că este o formă de jignire dacă astăzi înoţi sau speli, „rusaliile“ sau zânele apelor continuându-şi sărbătoarea şi astăzi.

Tot tradiţia populară menţionează faptul că, după duminica Rusaliilor, timp de nouă zile, nu este bine să culegi plante medicinale, nici nu trebuie să te urci în copaci, să urci pe locuri înalte sau să călătoreşti foarte departe de casă. De asemenea, zânele „rusalii“ se vor înfuria şi te vor pedepsi dacă lucrezi astăzi.

Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Duh, este considerată a fi una foarte importantă, iar creştinii ar trebui să pună semnul egalităţii între aceasta şi sărbătorile închinate Mântuitorului. Mai exact, Sfântul Duh este una dintre persoanele Sfintei Treimi, egală cu Tatăl şi cu Fiul. Dumnezeu, conform dogmaticii ortodoxe, este o singură Fiinţă, întreită în Persoane, fiecare Persoană fiind Dumnezeu adevărat, însă fiecare având caracteristicile Sale.

shares