Luna Francofoniei la Iași

Sharing is caring!

Luna martie aduce la Iaşi culorile Francofoniei. Institutul Francez, alături de partenerii săi, a pregătit o serie de evenimente variate, destinate unui public larg, al căror scop este acela de a sublinia diversitatea şi efervescenţa spaţiului francofon.

Francofonia nu este doar un termen care desemnează ţările şi persoanele vorbitoare de limbă franceză, ci reprezintă la nivel simbolic capacitatea de a construi comunităţi durabile, fondate pe o moştenire culturală comună. Programul pe care Institutul Francez din Iaşi îl propune anul acesta cuprinde mai multe secţiuni, printre care un recital extraordinar al Vioricăi Cortez, acompaniată la pian de Alina Pavalache, Caravana Francofoniei, un picnic poetic francofon si Expoziţia „Misiunea Militară Franceză Berthelot şi Familia Regală a României”.

Evenimentul central al Programului Francofoniei în 2018 va avea loc pe data de 30 martie, începând cu ora 18.30, în sala „Henri Coandă” a Palatului Culturii. Recitalul extraordinar include o predare de ştafetă către tânăra mezzo-soprană Martiniana Antonie de către binecunoscuta mezzo-soprană Viorica Cortez.

Între 16 şi 26 martie, echipa Institutului Francez, alături de reprezentanţi ai mai multor firme din Iaşi, se va întâlni cu elevi din mai multe licee ieşene, pentru a le prezenta avantajele cunoaşterii limbii franceze pentru angajare. Întâlnirile vor fi interactive, iar elevii vor avea ocazia să intre în dialog cu participanţii.

Secţiunea creaţie literară readuce la Iaşi pe data de 20 martie picnicul poetic francofon Haikunoi, care se desfăşoară simultan în mai multe oraşe din România şi din lume şi reuneşte de fiecare dată principalii actori ai francofoniei. Începând cu ora 12.00, peluza din spatele Institutului Francez se va transforma într-o scenă pe care participanţii vor crea haiku-uri.

Noutatea de anul acesta constă în organizarea unui exerciţiu de improvizaţie teatrală, în cadrul căruia vom crea  împreună haiku-uri vii, din gesturi şi mişcări teatrale.
Organizată sub auspiciile Casei Regale a României, expoziţia „Misiunea Militară Franceză Berthelot şi Familia Regală a României” este o poveste în imagini despre prietenia care l-a legat pe generalul Berthelot de Armata Română şi Familia Regală a României.

Vernisajul va avea loc la Institutul Francez din Iaşi pe data de 29 martie, începând cu ora 11.00, iar panourile vor fi expuse până pe data de 29 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

shares