Luna cadourilor literare la IFR Iași. Invitat: actorul Charles Gonzales

Charles_Gonzales

Alegeţi cultura în luna decembrie, veniţi la Institutul Francez din România la Iași! Iarna aceasta, magia marilor clasici ai literaturii franceze va fi la loc de cinste, cu douǎ evenimente care vor marca Bicentenarul nașterii lui Charles Baudelaire la Iași și la Suceava, precum și un focus Jean Cocteau la Institutul Francez din România la Iași.

Înainte de vacanţa de iarnǎ, vǎ propunem mai multe întâlniri cu un invitat care, prin vocea sa excepţionalǎ, ne va deschide noi perspective asupra literaturii. Actor și regizor, realizator de filme, Charles Gonzales a fost director artistic de spectacole la Muzeul Rodin din Paris, a colaborat cu numeroase posturi de radio, printre care France Culture, este autorul a douǎ cǎrţi, „Récit d’une noce obscure” și „Vers un théâtre d’ambre”. A pus recent în scenǎ „Vocea umanǎ” de Jean Cocteau pe scena Teatrului Naţional din Helsinki și a realizat un film dupǎ aceasta. Este cavaler în Arte și Litere.

Programul evenimentelor
• Marţi, 7 decembrie 2021, ora 18.00, sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iași : Bicentenarul nașterii lui Charles Baudelaire

În cadrul întâlnirilor poetice „Au fil des mots”, iniţiate de Institutul Francez din România la Iași, și în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Iași (Muzeul Poeziei)

Charles Baudelaire, în lectura lui Charles Gonzales
Charles Baudelaire a deschis calea modernitǎţii în poezie. În urmǎ cu 150 de ani, apǎreau „Florile Rǎului”, care dezlǎnţuiau furia justiţiei. Șase poeme au fost interzise, publicate în Belgia și repuse în circuit abia în 1949. Charles Gonzalès alege sǎ își introducǎ recitalul prin aceste „bijuterii” apǎrute din labirintul conștiinţei. Urmeazǎ alte poeme din „Florile Rǎului” și din seria poemelor în prozǎ, care prezintǎ o cǎlǎtorie ce trece de la extaz la abisurile pǎcatului.
• Joi, 9 decembrie 2021, ora 18.00, sala „Benjamin Fondane” a Institutului Francez din România la Iași : Focus Jean Cocteau. Proiecţia filmului „Vocea umanǎ”, realizat de Charles Gonzalès

In introducere : „Dernière minute, Maillane – Mircești”. În anul bicentenarului nașterii lui Vasile Alecsandri (1821-1890), Muzeul Național al Literaturii Române Iași pune în valoare scrisori din patrimoniul francez, primite de Frédéric Mistral de la Vasile Alecsandri, laureatul premiului „Cântecul Latinului” desfășurat la Montpellier în 1878. Conceptul video, structurat pe modelul „Dernière minute (Breaking News)”, face o prezentare sintetică de genul știrilor de ultim moment a celor două personalități culturale în context istoric, oferind și fragmente din scrisori în lectura actorului francez Charles Gonzalès.

Proiectat în partea a doua a evenimentului, filmul „Vocea umanǎ”, realizat de Charles Gonzales, este o adaptare liberǎ dupǎ spectacolul omonim creat în 2019. Dincolo de frumuseţea textului și prin vocea actriţei Terhi Panula, filmul prezintǎ o declaraţie de dragoste fǎcutǎ de actriţǎ Teatrului Naţional din Finlanda unde și-a petrecut o bunǎ parte din viaţǎ și din care spectacolul „Vocea umanǎ” a lui Jean Cocteau, creat în 2019, reprezintǎ într-un fel punctul culminant.