Lumea academică ieșeană și-a luat rămas bun de la profesorul Anghel Stanciu

Lumea academica ieseana a devenit de astazi mai saraca. Profesorul Anghel Stanciu, presedintele Academiei Oamenilor de Stiinta Iasi a fost condus pe ultimul drum, cu onoruri militare, demne de distinctiile nationale primite de-a lungul vietii, Ordinul Național „Serviciu Credincios” în grad de Cavaler, Doctor Honoris Causa al Universitatiilor de Științe Agronomice și Medicină Veterinară și al Universității Bioterra, ambele din București. Slujba religioasa a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Sute de persoane si-au luat astazi „ramas bun” de la  profesorul universitar emerit, doctor honoris causa, dr. ing. Anghel Stanciu, personalitate marcanta a Iasului cu 50 de ani de activitate didactică și științifică, timp in care a elaborat 216 lucrări publicate in reviste cotate Web of Science, reviste indexate in Baze de date internaționale și volume ale unor conferințe internationale naționale cu tematică de profil. Anghel Stanciu a fost președintele Filialei din Iași a A.O.Ș.R. desfășurând o prodigioasă activitate organizatorică și științifică, sprijinind promovarea unor  valoroase personalități științifice din cele mai diverse domenii de cercetare.  

Prof. Univ. Dr. Doina Banciu, Vicepresedinte Academia Oamenilor de Stiinta din Romania
Pentru Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a insemnat foarte mult. A fost unul dintre pilonii care au sustinut academia intr-o perioada nu tocmai usoara, a fost unul dintre oamenii care a contribuit substantial, legal si institutional la reconstructia academiei si nu numai a academiei ci si a unei miscari corecte, coerente, pusa pe baze real stiintifice a miscarii academice si a educatiei.

Prof. Univ. Dr. Andea Petru, Secretar Stiintific Academia Oamenilor de Stiinta din Romania
Am fost colaboratorul domnului Stanciu aproape un sfert de secol. In principal in Parlamentul Romaniei, dumnealui fiind presedintele Comisiei de Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport si eu fiind vicepresedintele dumnealui. De la bun inceput l-am apreciat si l-am pretuit pentru ca a meritat. A fost un om cu vocatie, atat pentru viata politica si mai ales pentru viata academica.

Anghel Stanciu a avut o cariera prolifica si in lumea politicii fiind ales 6 mandate in Parlamentul Romaniei unde  a deținut funcția de Șef al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport pe durata a 10 ani, ipostază în care a avut numeroase inițiative legislative.

Prof. Univ. Dr. Vasile Burlui, vicepreședinte AOȘR – Filiala Iași
Pe profesorul Stanciu l-am cunoscut inca din perioada post-studentiei pentru ca era intr-adevar un personaj remarcabil inca de cand a fost tanar. El si-a dat valoarea adevarata a personalitatii sale in stiinta, in activitatea didactica si in activitatea politica. A avut realizari foarte frumoase.

Bogdan Cojocaru – Prefect Judetul Iasi
Mi-as dori ca noi, generatia mai tanara, cei care am preluata astazi coordonarea activitatilor in cadrul organizatiei judetene sa putem sa preluam toate lucrurile bune pe care le-am invatat de la dumnealui si sa putem sa contruim o organizatie la fel de puternica asa cum si dumnealui a reusit sa puna umarul la constructia unei structuri social-democrate foarte importante si puternice la nivelul judetului nostru. Este un moment trist si cu siguranta ne vom aduce aminte cu mare placere de dumnealui in rugaciunile pe care le vom face de acum inainte.

Anghel Stanciu a absolvit  în 1972, ca șef de promoție, Institutul de Construcții București, Facultatea Căi Ferate, Drumuri și Poduri, fiind încadrat la Institutul Politehnic  din Iași unde, în 1981, obține titlul de doctor inginer în specialitatea Geotehnică și Fundații la Facultatea de Construcții. Parcurgând toate treptele didactice, din 1992  a  fost profesor titular la disciplinele Geotehnică și Fundații de la Facultățile de Construcții și Hidrotehnică a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Din 1996  a devenit conducător de doctorat în domeniul Inginerie Civilă,  calitate în care a condus programele de cercetare a 10 doctoranzi cu teze validate și diplome acordate. A redactat  și coordonat, cu măiestrie și rigoare o lucrare monumentală în domeniul geotehnicii și fundațiilor publicată în 3 volume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *