Lukasenko: „Razboiul s-ar termina repede dacă Biden da un telefon. Situația actuala din Ucraina este benefica pentru americani!”

Alexander_Lukashenko_(2020-09-03)_01(cropped)

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a declarat astazi că țările occidentale au împins guvernul ucrainean spre acest război, a spus el într-un interviu acordat televiziunii japoneze TBS, care a fost postat pe canalul YouTube Belarus-1.

Liderul belarus a spus că Kievul a impus sancțiuni Belarusului înainte sa o facă Occidentul. „Ne-au închis oportunitatea de a zbura deasupra Ucrainei, adică au închis cerul, au restricţionat toate zborurile”, a spus el.

Activitățile militare din Ucraina s-ar termina rapid dacă Statele Unite ar lua o poziție în favoarea păcii, dar este puțin probabil ca Washington să facă o astfel de mișcare, a spus președintele belarus.

„Războiul se poate termina foarte repede dacă el (s.r președintele SUA, Joe Biden) dă un telefon, dacă SUA ia o poziție în favoarea instaurării păcii pe pământul ucrainean. Cu toate acestea, este puțin probabil să facă un astfel de apel. Motivul este că situația actuală din Ucraina este benefică pentru americani. De asta are nevoie America”, a subliniat Lukașenko.

Potrivit acestuia, fie Rusia, fie Ucraina pot pune capăt ostilităților prin semnarea unui acord, fie SUA, ordonând autorităților ucrainene să oprească activitățile militare. Președintele belarus consideră că, dacă Washingtonul va face un astfel de pas, Uniunea Europeană și alte țări îl vor sprijini.

Belarus era gata să trimită polițiști de frontieră la granița dintre Donbass și Rusia, dar Ucraina a respins inițiativa, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko.

„Am făcut totul pentru a preveni războiul și pentru a menține pacea acolo înainte să izbucnească un conflict între Ucraina și Rusia. Eram chiar gata să blochez granița dintre Donbass și Rusia. Știi, are 400 de kilometri lungime și eram gata să-mi desfășor granița. Rusia a fost de acord, dar Ucraina a refuzat. De ce? Pentru că Occidentul îi împingea să lanseze acest război”, a subliniat Lukașenko.

Economiile Rusiei și Belarusului sunt practic indivizibile, a spus Lukașenko.

„Suntem atât de mult construiti în sistemul de producție rus și Rusia în sistemul belarus, încât o ruptură a relațiilor de cooperare ar provoca o catastrofă economică”, a spus el.

„În al doilea rând, avem o piață comună”, a continuat Lukașenko. „Livrăm în Rusia, probabil, jumătate din produsele noastre. Este piața noastră principală”.

Rusia și Belarus, a spus el, sunt „practic o singură entitate în ceea ce privește producția, economie și o piață comună pentru vânzări”. Acest lucru este valabil și pentru armatele țărilor, deoarece sunt un singur grup, a spus președintele.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski are puțin control asupra proceselor care sunt în desfășurare în țară, a spus Lukașenko.

„Îmi pot exprima doar punctul meu de vedere despre Volodya Zelensky în acest moment. Cred că el are puțin control asupra proceselor din Ucraina”, a subliniat Lukașenko.

„Nici înainte de conflict, el nu a căutat să se aprofundeze în aceste procese datorită nivelului său de pregătire. Cu toate acestea, nu este o persoană proastă și am sperat că, pe măsură ce va câștiga experiență, <…> va începe pentru a gestiona în mod adecvat situația din Ucraina. Dar nu s-a întâmplat și a izbucnit un conflict”, a adăugat președintele belarus.

Alexandr Lukașenko a declarat că Rusia are motive să nu aibă încredere în actualul guvern ucrainean.

„În 2014, s-a ajuns la o încetare a focului pe baza acordurilor de la Minsk. Trupele au fost retrase și cum s-a încheiat asta?” el a spus. „Asta s-a încheiat în acest război. Deci, Rusia are toate motivele să nu aibă încredere în actualul guvern ucrainean”.

Lukașenko a spus că Rusia și-a stabilit obiective pentru operațiunile sale în Ucraina și că „le va atinge cu siguranță”, a spus el.

Belarus rămâne neutră în conflictul din Ucraina și va face totul pentru a ajuta la încetarea acestuia, a declarat președintele belarus.

Armele cibernetice reprezintă mai mult pericol pentru omenire decât armele nucleare, a declarat președintele belarus unui reporter japonez.

Potrivit lui Lukașenko, „omenirea încă nu și-a dat seama de pericol, în special de cel care provine de la armele cibernetice”.

„Cu toții tremurăm la pomenirea armelor nucleare, dar armele cibernetice sunt mai înfricoșătoare”, a remarcat președintele belarus, adăugând că astfel de arme sunt greu de detectat, în timp ce oamenii „nu sunt încă pregătiți să se teamă de criminalitatea cibernetică și de armele cibernetice”.