Lucrările la terminalul T4, în plină desfășurare

aeroport iasi

Regiunea Moldovei are nevoie de marirea capaictatii de operare a Aeroportului Iasi. Acest lucru nu ar fi posibil fara terminarea terminalului T4, proiect care se afla in plina desfasurare. Lucrarile sunt in contra cronometru pentru ca pana la sfarsitul anului viitor acestea trebuiesc finalizate pentru ca o mare parte din bugetul pentru construirea terminalului T4 este acoperit din fonduri europene.

De la o luna la alta, Aeroportul Iasi inregistreaza un numar record de pasageri motiv pentru care terminalul T4 reprezinta o prioritate. Lucrarile sunt in plina desfasurare dar scumpirile pe fondul razboiului din Ucraina si terminarea lucrarilor la sfarsitul anului viitor pun o presiune imensa pe proiect. Astfel, s-a luat decizia de a schimba anumite elemente tehnice pentru a finaliza la timp terminalul. În licitație, prin caietul de sarcini s-au solicitat stâlpi și grinzi metalice, iar acum construcția se face cu stâlpi și grinzi din beton armat. Acest lucru a adus costuri mai mari in executie dar este cea mai buna varianta, spun autoritatile.

Romeo Vatră, director Aeroport Iași: „Acum suntem la stradiul de 5% din totalul lucrarilor executate ceea ce inseamna ca suntem in grafic si exista premise pentru a finaliza proiectul in termenul pe care ni l-am propus prin contract si sa nu-l depasim in cel mai caz data de 31 decembrie cand expira finantarea europeana”.

Numarul mare de pasageri a dus la o supraaglomerare a terminalelor Aeroportului Iasi.

Este esential proiectul acesta pentru dezvoltarea intregii regiuni nu doar pentru Iasi pentru ca ne permite sa procesam un numar mult mai mare de pasageri decat putem acum procesa. Avem 1,5 milioane de pasageri. Anul acesta avem la sfarsitul lunii noiembrie 1,4 milioane de pasager. Fara T4 aeroportul nu se poate dezvolta. Va fi si o frana pentru dezvoltarea regiunii. Trebuie sa finalizam acest terminal la timp”, au mai spus reprezentantii Aeroportului.

Terminalul va fi pe trei nivele si va avea o capacitate de procesare de 3,5 milioane de pasageri pe an, pana in 2045. T4 ar trebui sa fie gata pana la finele anului 2023, iar restul proiectului va fi implementat in anii urmatori, in functie de necesitati si evolutia traficului aerian.