Lucrările la esplanada din fata Teatrului Național au fost decalate

teatru

Descoperirea unor situri arheologice pe espalanada din fata Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi a dus ca la decalarea lucrarilor cu cateva luni. Primaria Iasi a luat legatura cu Complexul Muzeal „Moldova” pentru a gasi o solutie in aceasta situatie. Deocamdata nu poate realiza nicio intervenţie după ce săpăturile au scos la iveală vestigii istorice a căror descărcare arheologică durează foarte mult timp.

In acest moment, lucrările la esplanada din fata Teatrului National sunt oprite, iar termenul de 12 luni, conform contractului, va fi în mod sigur depăşit. Săpăturile au scos la iveală vestigii istorice a căror descărcare arheologică dă peste peste termenul amintit anterior.

Şantierul este oprit din cauza temperaturilor si a sarbatorilor. Acolo suntem în faza de descărcare arheologică. Colaborăm cu arheologi de la Complexul Muzeal Moldova care a cerut coborârea limitei de de săpare. Au fost 2,5 metri, acum ne-am dus la 4 metri, dar am săpat şi la 7 metri. Ieri, am avut o discuţie cu reprezentanţii Direcţiei De Cultură a Judeţului şi urmează să organizăm  o întâlnire pentru a găsi forma de conlucrare pentru că altfel facem doar descărcări arheologice si nu mai putem face si lucrarea in sine„, a declarat Mihai Chirica.

Conform contractului, durata estimată de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

Muzeul, partenerul nostru va trebui să prezinte un plan referitor la descărcarea arhelogică, după care vor întocmi un raport către Ministerul Culturii, de la care aşteptăm un răspuns. Noi o sa solicitam un raspuns pentru suprafata deja castigata. Noi suntem in etapa trei de descarcare arheologica sa putem prinde si drumul din spate si sa dam drumul la construire„, a completat Mihai Chirica.

Espalanada va fi reamenajata si va avea aspectul unui teatru de vara cu foisor, fantane arteziene si multe spatii verzi.