Lucrările de renovare ale Cazinoului din Constanța vor fi finalizate în primăvara anului 2023

Termenul pentru finalizarea lucrărilor de renovare a cazinoului din Constanța a fost fixat pentru luna martie a anului viitor. Anunțul a fost făcut de deputatul Marian Crușoveanu, care s-a interesat la instituțiile care se ocupă cu finanțarea șantierului.

„Am vrut să îi asigur pe constănțeni că, de pe faleza Constanța, simbolul nostru va străluci din nou. Conform informațiilor oficiale, de la nivelul Ministerului Dezvoltării și Lucrărilor Publice, în momentul de față, este realizat un procent de 45% din lucrările prevăzute. Anul 2023 va fi încununat cu succes efortul comun pentru salvarea simbolului Constanței, atât al administrației locale și centrale, dar mai ales al societății civile și al jurnaliștilor”, a anunțat deputatul, citat de Ziua de Constanța.

Contractul privind reabilitarea și consolidarea Cazinoului a fost semnat de reprezentanții Companiei Naționale de Investiții cu compania Aedificia Carpați, la data de 20 decembrie 2019. În august 2021, contractul a fost suplimentat de către Compania Națională de Investiții cu suma de peste 15 milioane lei, reprezentând o majorare a prețului cu 33.46%.

„Totul va fi refăcut conform proiectului original. Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schițe ascunse cel mai probabil de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există și o scară construită după anul 1986 și aceasta va fi desființată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau și a astupat fațada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Constanța, am discutat cu proiectantul și am decis să demolăm scara și să o refacem cu detaliile din 1910”, a anunțat arhitectul Radu Cornescu.

Va fi un punct de atracție al litoralului

După finalizarea lucrărilor, clădirea cazinoului va fi redat circuitului public ca și centru cultural și de divertisment.

„Prin această investiție urmărim să repunem în funcțiune nu numai în circuitul turistic pentru că în mod cert va fi un punct de atracție al litoralului românesc, dar și funcționalitatea acestui Cazinou care prevede în proiect amenajarea unei săli de evenimente, un muzeu al Cazinoului, o sală multifuncțională de cinema, de spectacol, o sală de evenimente, de baluri, dacă doriți și evident tot ceea ce este adiacent acestor activități (…) Este cea mai importantă clădire construită în stil Art Nouveau de pe litoralul românesc. Ultima intervenție pe această clădire a fost în 1987 – 1988, practic noi preconizăm ca în a doua parte a anului viitor, în 2022, această investiție va fi finalizată la 35 de ani de ani de la ultima intervenție, a fost absolut necesară vedeți și dumneavoastră câte probleme care vin în cursul investiției”, declara Cseke Attila ministrul Dezvoltării, la începutul lui 2021. După cum se vede, socoteala de atunci nu s-a potrivit cu realitatea din teren.

Procedură de achiziție pentru amenajarea falezei

La finalul lunii februarie, Primăria municipiului Constanța a lansat și un anunț de achiziție publică pentru execuția lucrărilor de amenajare a falezei Cazinoului. Municipalitatea va finanța acest proiect din bugetul local, iar lucrările vor consta în reabilitarea zidului de sprijin, refacerea balustradei și pavimentului terasei.

Conform reprezentanților municipalității, contractul va fi în valoare de până în 8,5 milioane de lei, iar durata se va întinde pe 24 de luni de la data semnării. Cu toate acestea, firma câștigătoare va trebui să își ia angajamentul că termină lucrările în cel mult 9 luni.

Oricum, clădirea nu va mai găzdui un cazinou, ca în trecut. Amatorii de jocuri de noroc se pot distra pe platformele online, acolo unde nu trebuie să joace neapărat pe bani, ci pot încerca și varianta demo a păcănelelor, așa cum se poate citi în Frank club casino review. Într-un cazinou terestru nu este posibil acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *