Lucian Florea, Mere de Itești, Bacău: „Ne luptăm cu vremea! / De la -8 grade, pierderile sunt de 100% / E o loterie, depinde de microclimat, de vânt, de voia Domnului”

„Ne luptăm cu vremea”, afirmă, pentru G4Food, fermierul Lucian Florea, care conduce o organizație de producători din sectorul pomicol, livezile fiind concentrate în comuna Itești, din județul Bacău.

Localitatea are rădăcini adânci în istorie, fiind atestată documentar la 19 aprilie 1599 și își trage numele de la boierul Iteșteanu. Aici, într-un colț de țară, unde timpul pare să curgă după legile naturii, a prins rădăcini o poveste românească despre pasiune, familie și renaștere, sub deviza: Mere de Itești / „Sănătos tu să trăiești”.

Mere de Itești – Povestea unui vis crescut cu răbdare și știință

Lucian Florea, inginer auto de profesie, a preluat în anul 2000 o livadă aproape abandonată, care aparținuse Stațiunii Pomicole Bacău și fusese divizată în urma reformelor post-1996, iar administratorul intrase în faliment.

Lucian Florea a văzut potențialul acestei livezi, chiar așa, în lipsa utilajelor care au dispărut peste noapte, în tăvălugul falimentului și, sprijinit de tatăl său, horticultor de meserie, a început reconstrucția livezii.

Astăzi, Lucian conduce o organizație de producători din sectorul pomicol, cu livezi de măr (28 ha) și cireș (6,5 ha), concentrate în comuna Itești. Fructele lor sunt recunoscute în marile rețele de retail pentru calitate și gust, dar munca din spatele fiecărui măr cules este titanică.

„Noi ne uităm mai mult la temperatura resimțită, nu la cea măsurată, pentru că planta simte altfel temperatura față de cea măsurată”

„Ne luptăm cu vremea. Deocamdată a fost bine în zonă la noi. Noi ne uităm mai mult la temperatura resimțită, nu la cea măsurată, pentru că planta simte altfel temperatura față de cea măsurată”, spune Lucian Florea, pentru G4Food.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *