Lucian Bode a cerut retragerea cărții scrise pe baza tezei sale de doctorat

62310240

După ce Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a constat că teza de doctorat a lui Lucian Bode include plagiat, ministrul de Interne a cerut retragerea cărții bazate pe lucrarea sa.  

Președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș, a precizat pentru Edupedu.ro că editura se va conforma cererii ministrului de Interne.

„Am primit mesaj de la ministrul Lucian Bode, cum că a cerut editurii să retragă cartea, iar editura a spus că așa va face și că nu se mai află în circulație sau comercializare cartea”, a precizat președintele Comisiei de Etică, Dacian Dragoș.

Universitatea Babeș Bolyai a confirmat, de asemenea, solicitarea făcută de Lucian Bode și a transmis Bibliotecii Naționale și Bibliotecii Central Universitare Cluj, unde se află teza de doctorat a ministrului de Interne, următoarea adresă:

„Vă informăm că în urma analizei Comisiei de etică a UBB, teza de doctorat a domnului Lucian Bode „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual” a fost identificată cu abateri de la etica academică, fiind, în concluzia principală a Comisie de etica din UBB, profund viciată prin segmente plagiate și citări incorecte GRAVE. În consecință, pentru a normaliza circuitul academic, vă rugăm să includeți această adresă, și cele două Hotărâri ale Comisiei de etică din UBB atașate, în teza de doctorat printată și înregistrată în biblioteca dvs sau la bibliotecile din subordine, precum și în cartea publicată pe baza acesteia, „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, ISBN 978‐606‐8330‐83‐9, publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, inclusiv prin mijloace electronice și în variantele electronice ale tezei/cărții. Acest lucru este semnalat și pe siteul Institutului de Studii Doctorale din UBB”, arată sursa citată.

De asemenea, UBB a solicitat Editurii CA Publishing să trimită adresa tuturor Bibliotecilor unde poate fi identificată, spre a fi inserată în carte.

„Lucian Bode a informat UBB în data de 26.01.2023 că “(…) până la lămurirea definitivă a acestor aspecte de către instanțele de judecată, am solicitat editurii CA Publishing, unic deținător al drepturilor editoriale asupra cărții, retragerea de la difuzare și/sau comercializare a oricăror exemplare, respectiv suspendarea oricăror demersuri de republicare.” Editura a confirmat și acceptat această solicitare”, mai arată instituția. 

Conform Edupedu.ro, după anunțul UBB, Lucian Bode a reacționat spunând: „Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că măsurile dispuse reprezintă acte vătămătoare”.