Locurile de parcare, la mare căutare în Iași

Sharing is caring!

In Iasi sunt multe masini dar putine parcari. Soferii sunt nevoiti sa piarda minute in sir  in cautarea unui loc liber de parcare, iar in felul acesta multi renunta si lasa masinile pe unde apuca. Politia Locala este nevoita sa intervina si sa intocmeasca sanctiuni contraventionale.

Zeci de minute pierdute in trafic si tot atatea pentru a gasi un loc liber  in parcarile cu plata. Daca ar fi sa se cumuleze in ore timpul pierdut de un sofer in cautarea unui loc de parcare ar ajunge la 24 de ore, adica o zi din viata pierduta pentru a cauta un loc liber.

Saptamanal cam jumatate de ora o pierd cautand loc de parcare. Unde sunt scoli, parintii aduc copii la scoala si acolo este infernal . Seara la fel, cand este trafic. Cand ajungem acasa noi, rar gasim locuri de parcare.”, spune un sofer iesean.

Atunci cand nu gasesc un loc liber, iar graba este mare soferii prefera sa lase masinile pe unde apuca, prin fata institutiilor, pe la marginea supermarket-urilor sau chiar si in locurile unde stationarea este interzisa.  

Atunci, Politia Locala este nevoita sa intervina. Iar soferii, sunt atentionati, fie amendati sau in cel mi rau caz, raman fara autovehicul.

Marius Adrian Cozloschi- purtator de cuvant Politia Locala Iasi  

Pentru incalcarea prevederilor codului rutier au fost aplicate un numar de 2207 amenzi in valoare de 833648 lei , precum si un numar de 3261 de avertismente. Cu privire la ridicarea autoturismelor, au  fost ridicate 203 autoturisme parcate neregulamentar.

Un studiu realizat anul trecut claseaza Iasul in topul lipsei locurilor de parcare. Studiul arata ca numarul masinilor este cu mult mai mare decat cel al locurilor de parcare. Astfel, sunt 11 masini pe un singur loc de parcare.

Totodata, aceasta crestere, spun autoritatile se datoreaza eliminarii taxei de prima inmatriculare, numarul autoturismelor SH dublandu-se in ultimii ani.   

Pe hartie exista proiecte marete, schite bine conturate, insa este nevoie de finantare. Deocamdata, sumele obtinute din parcarile cu plata intra in proiectele stabilite.

Sebastian Buraga- purtator de cuvant Primaria Iasi

Avem in plan, construirea de park and ride-uri. Cetatenii care intra in municipiul Iasi din zona metropolitana isi poate lasa la marginea orasului, intr-un asemenea tip de parcare autovehiculul si va folosi transportul public. Am lansat spre licitatie construirea unei parcari in zona de cartier. Prima va fi in zona alexandrul Cel Bun, o parcare supraterana care va avea peste 350 de locuri si vom continua sa identificam astfel de locuri in celelate cartiere. 

Parcarile de tip park & ride sunt raspandite in capitala.

shares